SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily Jihočeského kraje

Děkujeme
za podporu
a spolupráci

Ministerstvo pro místní rozvoj

Jihočeský 

kraj

České 

Budějovice

Tábor

Písek

Český Krumlov

generální partner

wienerberger

pořadatelé

Jihočeské muzeum

NPU České Budějovice

mediální partner

ČRo České 

Budějovice

partneři

Velux Česká 

republika, s.r.o.

Český kutil.cz, 

s.r.o.

Českobudějovické pozemní stavby

Stomix, spol. s.r.o.

Městské 

kulturní domy České Budějovice, a.s.

Veolia

Unicredit Bank

Cortex interior

Herbia spol. sr.o.

Teplárna České 

Budějovice

Obora 

Golfvillage

Pokorný nemovitosti

PLANstudio, spol 

s.r.o.

Eva Erbanová, Milan Šilhan, Rostislav Švácha

Publikace o charakteru, půvabech a zajímavostech rodinné architektury Jihočeského kraje.

OBJEDNAT
Vyšla: 11.12.2007
165 x 230 mm | vázaná | 228 stran
ISBN: 978-80-87073-03-2
299.00 Kč

Popis knihy

České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Tábor, Bechyně, Vimperk, Prachatice, Chýnov a další, to jsou města a obce, do nichž se vydáme s knihou a výstavou Slavné vily Jihočeského kraje.

Jižní Čechy jsou z hlediska dějin architektury vnímány jako oblast rozsáhlých feudálních sídel, ucelených souborů měšťanské architektury historických měst a malebného lidového stavitelství.

Na první pohled proto může znít spojení jižních Čech s vilovou architekturou poněkud nepatřičně. Přesto lze při toulkách jihočeskou krajinou objevit pestrou paletu vil upomínající na neméně různorodou škálu stavebníků a jejich architektů. Kdo by neznal renesanční Kratochvíli, jednu z nejstarších vilových staveb v českých zemích.

Zlatý věk vilové architektury však představuje pro jižní Čechy závěr 19. a počátek 20. století. V ústraní jižních Čech formuje své prvotiny na poli architektury originální osobnost Františka Bílka a díky osvíceným stavebníkům zde zanechávají svá raná díla přední tvůrci středoevropské architektury - Dušan Jurkovič, Jan Kotěra či Leopold Bauer. Neznámou kapitolu představuje řada vídeňských architektů pracujících na zakázku místní, nezřídka konzervativní německé a židovské klientely. Naopak otevřenost vůči názorům moderní architektury dokládají na konci 20. a v průběhu 30. let 20. století realizace předních osobností pražské avantgardy (Evžen Linhart, Kamil Ossendorf, Richard Podzemný) i díla místních tvůrců (Karel Chochola, Jan Chomutovský). Pestrou mozaiku děl a stavebníků dotváří vila prezidenta Edvarda Beneše.

Kniha Slavné vily Jihočeského kraje tak slibuje napínavé putování po spletitých cestách, jimiž se nezřídka ubírala architektura v tomto kraji.

Autorský tým publikace i stejnojmenné výstavy tvoří prof. PhDr. Rostislav Švácha, CSc, Mgr. Milan Šilhan a Mgr. Eva Erbanová.

Připravila umělecká agentura Foibos ve spolupráci s Národním památkovým ústavem - územním odborným pracovištěm v Českých Budějovicích a Jihočeským muzeem v Českých Budějovicích za podpory Jihočeského kraje a jihočeských měst.

Patronát nad celým projektem Slavné vily Čech, Moravy a Slezska převzali manželka prezidenta republiky Livia Klausová, ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška a Ministerstvo kultury ČR.

Záštitu nad knihou i výstavou převzal hejtman Jihočeského kraje RNDr. Jan Zahradník.

Zaslání či vyzvednutí knihy

Paušální balné a poštovné: 80,- Kč.
Osobně lze vyzvednout v Trmalově vile.

TOPlist SEO Rozcestník