SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné stavby Prahy 4

Ivan Matějka, Zdeněk Lukeš, Jan Jakub Outrata et al.

Přijměte pozvání k procházce minulostí i současností čvrtého pražského obvodu. Slavné stavby jako svědkové dávných dob i jako ukázky nejnovější tvorby...

OBJEDNAT
Vyšla: 11.12.2008
165 x 230 mm | vázaná | 192 stran
ISBN: 978-80-87073-11-7
399.00 Kč

Popis knihy

Městská část Praha 4 se 130 000 obyvateli patří mezi desítku největších měst v ČR. Je významnou městskou aglomerací s velmi rozmanitým vývojem, který se odrážel také v historii architektury jednotlivých katastrálních území dnešní Prahy 4 a později také Prahy 4 jako městského celku. Tento historický vývoj i architektonické dědictví Prahy 4 si zaslouží zpracování významných architektonických památek jak v podobě publikace, tak v podobě výstavní expozice, která by sloužila široké veřejnosti.

Městskou část Praha tvoří katastrální území Braníka, Hodkoviček, Krče, Lhotky a Podolí. Větší části katastru Nuslí a Michle, zhruba poloviny katastru Záběhlic a nepatrné části Vinohrad a Vršovic.

Ve druhé polovině XIX. a začátkem XX. století se bouřlivě rozvíjela především část Nuslí a Michle. Nusle v roce 1898 byly povýšeny na město. Počátkem XX. století se začaly rozvíjet příměstské obce, zejména po vzniku republiky a po vzniku Velké Prahy. Dnes je tak celá městská část velkou moderní městskou aglomerací.

Historický vývoj jednotlivých územních částí dnešní Prahy 4 přinesl bohatost architektonických forem od venkovských usedlostí Zemanka v Braníku, Ryšánka v Krči, Na Jezerce v Nuslích, Neumanky v Podolí, zámku v Krči, po novorománskou svatyni sv. Prokopa v Braníku, nebo vrcholně barokní stavbu kostela Narození Panny Marie z něhož pochází Michelská Madona, jedno z nejvýznamnějších děl českého gotického sochařství (je ve sbírkách NG).

Významnou je také vilová architektura ať již jde o Stibralovu novorenesanční vilu v Michli nebo vilu Františka Langera v Podolí a mnohé další.

Vynikajícími stavbami jsou například podolská vodárna, pivovar v Braníku a v Nuslích, Branické ledárny, sanatorium - Ústav pro péči o matku a dítě v Krči, budova Nejvyššího soudu, Thomayerova nemocnice, mnohé činžovní domy, plavecký stadion v Podolí a některé stavby posledních desetiletí.

Koncem XX. a začátkem XXI. století se Praha 4 stala sídelním místem mnoha významných institucí, které zde postavily nová, mnohdy architektonicky hodnotná sídla.

K vydání publikaci připravila umělecká agentura Foibos ve spolupráci s MČ Praha 4.

Patronát nad celým projektem Slavné stavby převzal ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Zaslání či vyzvednutí knihy

Paušální balné a poštovné: 80,- Kč.
Osobně lze vyzvednout v Trmalově vile.

TOPlist SEO Rozcestník