SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné pražské vily – anglická verze

Děkujeme
za podporu
a spolupráci

Ministerstvo pro místní rozvoj

MKCR

Znak města Praha

Národní technické muzeum

Uměleckoprůmyslové muzeum

MČ Praha 5

MČ Praha 6

MČ Praha 1

MČ Praha 10

MČ Praha Troja

Obec Architektů

mediální partneři

ČRo

Estate

generální partner

Pražská energetika, a.s.

hlavní partneři

Autodesk Česká republika

Hochtief VSB CZ a.s.

partneři

Rigips, s.r.o.

Velux Česká republika, s.r.o.

V Invest CZ a.s.

Ekologické a inženýrské stavby, spol. s r.o.

Český kutil.cz, s.r.o.

PLANstudio, spol s.r.o.

Architecture Week

pořadatelé

Národní galerie v Praze

Přemysl Veverka, Radomíra Sedláková, Petr Krajči, Zdeněk Lukeš, Dita Dvořáková, Pavel Vlček

Great Villas of Prague. Jedinečná publikace, která prezentuje na 63 vyjímečných staveb vilové architektury v Praze, tentokrát v anglickém jazyce.

OBJEDNAT
Vyšla: 29.6.2008
165 x 230 mm | vázaná | 214 stran
ISBN: 80-903661-2-0
449.00 Kč

Popis knihy

Publikace Slavné pražské vily přibližuje tvorbu významných architektů, kteří působili v Praze od konce XIX. do začátku XXI. století. V knize jsou prezentovány významné rodinné domy a vily, které projektovali architekti takových jmen jako Jan Kotěra, Adolf Loos, Josef Gočár, Pavel Janák, Otakar Novotný, Josef Chochol, Adolf Benš, Bohumil Hűbschmann, Ladislav Machoň, Hana Kučerová, Jan Kaplický, Stanislav Fiala a mnoho dalších.

Stavebníky a uživateli domů byly neméně slavné a významné osobnosti jako bratří Čapkové, Vladislav Vančura, Stanislav Sucharda, František Langer, dr. Karel Kramář, Mac Frič, Václav Špála a jiní.

Publikace je koncipována chronologicky a představuje 63 vil tak, jak vznikaly v historickém vývoji, a to nejen z hlediska dějin architektury, ale i společensko-historické situace. Přehled dějinných etap - konec 19. století, přelom století dvacátého spolu s jednotlivými desetiletími až do současnosti – tvoří kapitoly publikace. Každá kapitola obsahuje úvod, po němž následují texty o konkrétních vilách, včetně obrazového materiálu - fotografií, případně architektonických návrhů.

Úvody pojednávají o dobové situaci, architektonických stylech příslušného období, teoretickém úsilí, osobnostech vybraných architektů, případně o názorových střetech, zajímavostech z činnosti uměleckých spolků, sdružení a podobně. Texty jsou napsány živým, čtivým, populárně publicistickým jazykem.

Závěrečná kapitola je jakýmsi miniprůvodcem. Na mapě je vyznačeno 50 vil a jejich seznam se seřazením podle částí Prahy, v nichž se domy nacházejí, včetně odkazů na příslušné stránky v knížce. Toto je služba majiteli publikace při jeho pražských procházkách Prahou za krásou odkazu české moderní architektury.

Patronát nad celým projektem Slavné vily Čech, Moravy a Slezska převzali manželka prezidenta republiky Livia Klausová, ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška a Ministerstvo kultury ČR.

Zaslání či vyzvednutí knihy

Paušální balné a poštovné: 80,- Kč.
Osobně lze vyzvednout v Trmalově vile.

TOPlist SEO Rozcestník