SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily Slovinska

Damjan Prelovšek (ed.), Maja Avguštin, Eva Bajec, Živa Deu, Andrej Hrausky, Urška Kerbavec, Mojca M. Kovač, Nika Leben, Breda Mihelič, Nataša Podkrižnik, Eva Sapač, Igor Sapač

Úspěšná edice Slavné vily překročila hranice Čech, Moravy a Slezska. Po Slavných vilách Slovenska zamířila do Slovinska. Do země slavných architektů - Jože Plečnika, Makse Fabianiho nebo dnes světoznámého Borise Porreccy a dalších.

OBJEDNAT
Vyšla: 14.3.2013
165x230 mm | vázaná | 272 stran
ISBN: 978-80-87073-53-7
449.00 Kč

Publikace nás zavádí na cesty přímořským Slovinskem, provázaným se severoitalskou kulturní i architektonickou sférou. Zde můžeme procházet proslulou exotickou zahradou sežanské vily Petrose Scaramangá s velkým skleníkem, portorožskými a koperskými vilami, jejichž autory byli mnohdy terstští inženýři.

Nebo zavítáme do míst, jako je Bled a okolí Bledského jezera s krásnými lázeňskými objekty včetně královské vily Bled, která po druhé světové válce a nákladné rekonstrukci sloužila prezidentu Titovi.

Také ve Slovinském Štýrsku se s prvními bohatšími vilami snoubil lázeňský cestovní ruch, jak o tom svědčí lázně Dobrna. Řadu zajímavých vil najdeme v centru Slovinského Štýrska Mariboru, ve městě Celje a dalších.

Nejbohatěji je vilová architektura zastoupena v hlavním městě Lublani. Procházka osmnácti vilami zařazenými do publikace dává ucelený přehled o vilové architektuře země. Zejména od konce 19. století, kdy po lublaňském zemětřesení v roce 1895 přispěchal stát na pomoc, začaly vyrůstat rodinné vily a čtvrti rodinných domů.

Závěrečná kapitola publikace skýtá nahlédnutí na současnou slovinskou architektonickou a vilovou tvorbu, která je na poměrně vysoké úrovni. Dvanáct autorů v čele s Damjanem Prelovškem, velkým znalcem díla Jože Plečnika a také české architektury, předkládá čtenářům poutavé příběhy o tvorbě slovinských architektů a architektů širšího evropského okruhu, příběhy stavebníků i příběhy z historie této pozoruhodné země, ve které najdete snad všechno - hory, jezera, krásná města, půvabné vesničky i kousek moře. A zajímavou architekturu.

Kniha vydána v českém, slovinském a anglickém jazyce.

Zaslání či vyzvednutí knihy

Knihu lze zakoupit v Trmalově (Vilová 11, Praha 10) vile nebo objednat na našem e-shopu!.

TOPlist SEO Rozcestník