SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Jan Kotěra, čestný občan městské části Praha 10

- 8. 12. 12:54
Jan Kotěra, čestný občan městské části Praha 10

Zakladatel moderní české architektury Jan Kotěra je oficiálně čestným občanem Prahy 10. Poctu převzala jeho pravnučka Lucie Lomová. Ceremoniál za účasti členů rady MČ Praha 10 v čele se starostkou a senátorkou Renatou Chmelovou se uskutečnil v Trmalově vile, kterou slavný architekt postavil, stejně jako další významné objekty na území desáté městské části.

Předáním čestného občanství vrcholí projekt „Jan Kotěra 150“, kterým Desítka připomíná výročí 150 let od narození vizionáře. „Jan Kotěra na našem území nejen žil a pracoval, ale doslova utvářel charakter Desítky. Bez jeho staveb, jako jsou Kotěrova a Trmalova vila či Vršovická vodárna, by naše městská část byla o hodně chudší,“ říká David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta městské části Praha 10. „Kotěra patří mezi tvůrce, na které nemusíte nikam chodit, jeho dílo vidíte z ulic naší čtvrti. Což je skvělé, protože umění by mělo být součástí našeho každodenního života,“ doplňuje David Kašpar. Kotěrovu obdivuhodnou všestrannost zdůraznil Oldřich Janota, ředitel obecně prospěšné společnosti Kotěrovo centrum architektury. „I na tu jsme letošním projektem chtěli upozornit, a představit významného architekta také jako teoretika, projektanta či pedagoga, jenž vychoval celé generace našich architektů, v čele s Josefem Gočárem. V Japonsku mají pro podobné osobnosti krásné označení, říkají jim národní poklad.“ Kromě něj a zástupců vedení městské části se ceremoniálu zúčastnil také profesor Vladimír Šlapeta, historik architektury a vysokoškolský pedagog. „V naší zemi jsme zvyklí si připomínat slavné hudební skladatele, spisovatele a další umělce, na architekty se ale trochu zapomíná. I proto mě těší, že jsme se tu sešli zrovna kvůli Janu Kotěrovi,“ řekl profesor Šlapeta

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník