SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Nejhůře se hledali pamětníci

Mladá fronta DNES - Vladěna Maršálková - 1. 5. 06:03
Nejhůře se hledali pamětníci

KNIHA O STARÝCH A KRÁSNÝCH VILÁCH. Autoři představili knihu o historii nejzajímavějších domů a vil na severu Čech, o jejich majitelích i architektech.

Ústí nad Labem - Kde všude se dá najít zmínka o historii domu nebo vily? Třeba v kronice mateřské školky. I s takovými úsměvnými a netradičními prameny se setkali autoři knihy, když hledali informace o slavných vilách Ústeckého kraje.

„Týká se to vily ve Varnsdorfu a České Kamenici. Například původní stavební záznamy o varnsdorfské vile se ztratily. A až v kronice mateřské školky se našel přepis konfliktu mezi zdejší radnicí a pražskými architekty. Radnici se totiž nelíbilo, že má mít nově vystavěný dům plochou střechu, podle ní zohyzdí okolní krajinu. Architekti zase vysvětlovali, že je to projev moderní doby. A díky tomuto dopisu byl dům postaven i s diskutovanou plochou střechou,“ říká novinář a jeden z autorů knihy Martin Krsek, který v minulosti seriál o slavných vilách Ústeckého kraje publikoval v MF DNES.

Kniha Slavné vily Ústeckého kraje představuje zajímavé a významné objekty, které byly postaveny v posledních 150 letech. Své zastoupení tu mají honosné secesní a novorenesanční domy, ale i majestátní funkcionalistické objekty a nejnovější architektonické počiny. Staršími sestrami této publikace jsou již zveřejněné knihy o vilách v Praze či Brně.

„Když jsme se v roce 2001 přestěhovali do krásné Trmalovy vily v pražských Strašnicích, chtěli jsme ji představit veřejnosti. V úvahu připadala expozice víc takových výjimečných vil v Praze. Později se z toho navíc vyklubala kniha. Lidé si totiž z výstavy chtěli také něco odnést domů,“ vysvětluje Marek Veselý z umělecké agentury Foibos, která knihy o vilách vydává.

Na Prahu navázaly další kraje jako Jihomoravský, Jihočeský a Olomoucký. „Teď se přidává Ústecký region a když vše půjde hladce, nejpozději v prvních měsících příštího roku by mohly mít zveřejněny své slavné vily všechny regiony v Česku,“ dodává autor celého projektu Oldřich Janota.

Původně měla být publikace o severočeských vilách jakousi kompilací již zveřejněných informací o zajímavých stavbách.

„Jenže literatura k této problematice prostě neexistuje. Museli jsme čerpat hlavně z archivů. Velkým handicapem bylo, že jsme téměř nemohli sehnat původní majitele nebo jejich potomky,“ objasňuje další z přispěvatelů knihy o vilách v Ústeckém kraji Tomáš Pavlíček.

Jak dále vysvětluje, absence pramenů a problém s pamětníky jsou způsobeny hlavně děním okolo poloviny 20. století. Nejprve byli z pohraničí vystěhováni Češi, pak za války Židé a po osvobození zase Němci. „A německá minulost měla být svým způsobem zapomenuta. To se bohužel dotklo i vil. Drtivá většina jejich majitelů byli totiž právě Němci - podnikatelé nebo průmyslníci. Z toho důvodu bylo těžké zjistit autora architektonického projektu a pamětníky,“ popisuje. Kniha je rozdělena do pěti časových období. Druhou polovinu 19. století reprezentuje například zámek Velké Březno či Křížova vila v Žatci. Počátek 20. století zastupují zpravidla secesní a romantizující stavby.

„Největší soubor představuje meziválečnou architektonickou tvorbu. Naopak sporadicky se zmiňujeme o poválečných a novodobých vilách. Protože po únoru 1948 se už nedá hovořit o vile jako takové, ale spíše o rodinném domě,“ doplňuje Tomáš Pavlíček. Zajímavých vil je podle Pavlíčka v kraji spoustu - nejen padesátka uveřejněných - chybí k nim však jakékoliv údaje, nebo jsou v hodně zbědovaném stavu.

Slavné vily - Co v knize také najdete

Chotkova vila ve Velkém Březně postavená v letech 1842 - 1844, koncem 19. století přestavená. V dnešní době je tato půvabná stavba známá spíše pod označením zámek Křížova vila v Žatci postavená v roce 1865, později prošla několika přestavbami. V současnosti slouží jako pobočka žateckého muzea K. A. Polánka.

Vila Švagrovských v Bechlíně postavená v letech 1874 - 1875, mezi časté návštěvníky tohoto domu patřil básník a spisovatel Jan Neruda.

Domy pro železniční zam. v Žatci postavené v letech 1909 - 1911 (a 1919), jejich autorem je jeden z nejznámějších českých moderních architektů, Jan Kotěra.

Hüblova vila v Ústí nad Labem postavená v letech 1923 - 1924, patří mezi dvě známá díla, která v republice postavil slavný architekt Otto Prutscher.

Petschkova vila v Ústí nad Labem postavená v letech 1929 - 1931, nechal si ji postavit syn nejbohatšího českého podnikatele první republiky - uhlobarona Ignaze Petschka

Kde kniha též vyšla

Podobná knižní publikace o místních starých a slavných domech vyšla také v Praze, Brně, Jihomoravském, Olomouckém, Královéhradeckém, Libereckém a Jihočeském kraji.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník