SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Plečnik a Janák jako designéři: nábytek i skleničky

Lidové noviny - 26. 1. 08:43
Plečnik a Janák jako designéři: nábytek i skleničky

Série výstav, přednášek a exkurzí bude součástí letošního Roku Pavla Janáka a Josipa Plečnika. Dva významné architekty 20. století připomene také výstava nábytku a bytových doplňků v Trmalově vile v Praze-Strašnicích.

"Datum zahájení roku věnovaného těmto dvěma architektůmům nebylo vybráno náhodně. Právě 23. ledna roku 1872, tedy před 140 lety, se v Lublani narodil Josip Plečnik. Jeho život a dílo je spjato výrazně s Prahou a Českou republikou," řekla Kristýna Jirátová, ředitelka Kotěrova centra, které sídlí v Trmalově vile a celoroční program organizuje.

Plečnik, Janák a Pražský hrad

Slovinský rodák Plečnik je v povědomí české veřejnost spojen především s Pražským hradem, jehož architektem byl v letech 1920 až 1934. Navrhl například dláždění nádvoří, prezidentskou rezidenci a přestavěl hradní zahrady. Sám Plečnik se však realizace všech svých projektů v Česku nedočkal.

Například výstavní síň v Jízdárně Pražského hradu byla dokončena až v roce 1949 pod vedením jeho nástupce Pavla Janáka, který se stal hlavním hradním architekem v roce 1935.

Janák, od jehož narození uplyne v březnu 130 let, byl nejen architektem, ale také návrhářem a teoretikem. Zabýval se i problematikou urbanismu, jeho nejznámější realizací je pražská osada Baba. Janák zanechal výrazné stopy i mimo hlavní město - cenný je například Fárův dům v Pelhřimově či krematorium v Pardubicích. Zabýval se také obnovou památek.

Janáka a Plečnika spojoval nejen jejich obor - oba studovali na Vídeňské akademii, oba se stali profesory na Uměleckoprůmyslové škole v Praze, oba byli architekty Pražského hradu a oba spolupracovali s dalším významným architektem Janem Kotěrou.

"S jejich dílem se mohou zájemci seznámit například na přednáškách nebo architoulkách, které povedou například slovinský historik umění Damjan Prelovšek nebo český architekt Zdeněk Lukeš," uvedla Jirátová. Rok by měl vyvrcholit výstavou, na které chce Kotěrovo centrum spolupracovat s Pražským hradem.

Už dnes jsou v Trmalově vile k vidění bytové doplňky obou architektů - z Uměleckoprůmyslového muzea bylo zapůjčeno Janákovo originální křeslo, židle a stoleček, z galerie Modernista pak Janákova kubistická keramika. Slovinského architekta Plečnika připomíná křeslo zapůjčené ze sbírek Pražského hradu.

Výstava potrvá do konce února.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.8
(hodnotilo 4 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník