SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily Liberecka? Koktejl českoněmecké architektury

ČTK - 14. 3. 06:00
Slavné vily Liberecka? Koktejl českoněmecké architektury

Kouzlo a osudy slavných vil Libereckého kraje odhaluje stejnojmenná výstava, která začala ve čtvrtek v Severočeském muzeu v Liberci. Expozice je putovní a postupně zavítá do dalších míst v regionu a České republiky.

Na výstavě se představuje 50 výjimečných staveb ze 17 míst kraje postavených od sedmdesátých let 19. století po současnost. Architektura přesně odráží historické etapy vývoje regionu.

"V rámci edice Slavné vily jde již o sedmou knihu a sedmou výstavu," řekl Marek Veselý z agentury Foibos. Ke zmapování slavných českých a moravských vil vedl autory zájem veřejnosti o Trmalovu a další pražské vily. Postupně tak vzniká cyklus věnovaný vilám všech krajům. Edice bude mít 15 svazků a představí 736 objektů od 400 architektů. Patronát nad celým projektem Slavné vily Čech, Moravy a Slezska převzala manželka prezidenta Livia Klausová.

Výstava a publikace o vilách Libereckého kraje ukazuje typické příklady staveb reprezentujících jednotlivé, navzájem odlišné historické etapy, vymezené dvěma válkami a pak čtyřicetiletou érou socialismu. "Války narušily v pohraničí vývojovou kontinuitu. Po 2. světové válce bylo z měst v Sudetech navíc vysídleno německé obyvatelstvo," podotkl Veselý.

Liberecký unikát? Masarykova třída

Liberecký kraj je podle architektů zvláštní tím, že se v něm mísí český a německý vliv. Liberecká radnice je zdrobnělou replikou vídeňské a vily z dob monarchie navrhovali vedle místních stavitelů architekti z Mnichova, Vídně, Norimberku nebo Berlína. Na Turnovsku stavěli ale převážně čeští architekti, dodal Veselý. Podle editora cyklu Pavla Halíka jsou liberecké zahradní čtvrti jako třeba vznešená Masarykova třída unikátem, který nemá v zemi obdoby.

Většina slavných vil obývá třetí až čtvrtá generace lidí. Během té doby prošly citlivými, ale i brutálními úpravami. Snad nejhorší osud postihnul neorenesanční vilu Josefa Elstnera v Jablonném v Podještědí. Členitá stavba připomínající spíš hrad se proslavila ve filmu Rodinné trampoty oficiála Třísky. Nyní je ve špatném stavu a nikdo o ní nemá zájem. Mnohem větší štěstí má Schmelowského vila v Jablonci nad Nisou, ukázka aerodynamického funkcionalismu. Dispozice domu i řešení interiérů jsou nadčasové, a proto slouží ke spokojenosti svých nynějších majitelů bez úprav dodnes.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník