SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily Pardubicka přiblíží výstava

Týden.cz - 27. 2. 23:00
Slavné vily Pardubicka přiblíží výstava

Známé i pozapomenuté stavby moderní architektury představí výstava Slavné vily Pardubického kraje, která bude zahájena ve čtvrtek 26. února ve Východočeském muzeu na pardubickém zámku.

Na 51 panelech budou moci zájemci vidět fotografie a popisy budov postavených od konce 19. století do současnosti. Při vernisáži bude také pokřtěna stejnojmenná kniha, která je rozšířenou verzí expozice, řekl editor publikace Pavel Panoch.

"Výstava se soustředí na soukromé stavby. Dosud byla pozornost věnována spíše veřejným budovám. Návštěvníci uvidí kromě děl známých architektů i velmi zajímavé stavby, jejichž autora neznáme a pro leckoho mohou být objevem," uvedl. Takovým případem je podle něj například modernistická vila továrníka Löw-Beera v obci Chrastavec, místní části Půlpecen na Svitavsku, z let 1911 až 1913.

Znalce moderní architektury by měly oslovit práce Bohuslava Fuchse. Vila postavená podle jeho návrhu pro Arnošta Löwita před druhou světovou válkou stojí v Heřmanově Městci, další rodinný dům vyrostl v letech 1925 až 1926 v Korouhvi na Svitavsku, aby sloužil Vladimíru Šindlerovi.

Ze známých jmen architektů lze také připomenout Jana Kotěru a Osvalda Polívku, mnohé kvalitní stavby však navrhli i méně známí či dnes pozapomenutí tvůrci. Ze současných staveb jsou zastoupeny například rodinný dům Vlastimila Nešetřila v Heřmanově Městci od lanškrounského architekta Přemysla Kokeše nebo vlastní dům architekta Patrika Zamazala v Nekoři na Orlickoústecku.

Kromě fotografií výstava obsahuje v některých případech také část stavebních plánů a dobová zobrazení okolí budov. Doplňují je texty s informacemi o tvůrcích, stavebnících a dlouhodobých uživatelích vil.

Více o výstavě.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník