SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Zdeněk Lukeš průvodcem po stavbách architekta Plečnika

Česká televize: ČT24, ČTK - 13. 7. 12:26
Zdeněk Lukeš průvodcem po stavbách architekta Plečnika

Praha - Průvodce po stavbách, které v České republice vznikly podle návrhů slovinského architekta Jože (či Josipa) Plečnika, sestavil historik architektury Zdeněk Lukeš. Fotografie vytvořil Jiří Podrazil. Knihu na Pražském hradě, jehož podobu slavný architekt významně ovlivnil, pokřtila ministryně kultury Alena Hanáková. Představení publikace se odehrálo v nedávno zrekonstruovaných Jižních zahradách.

Oprava zahradám vrátila původní podobu, kterou jim ve 20. letech minulého století dal právě Plečnik. Publikace představuje v textech a na současných fotografiích Jiřího Podrazila dílo světoznámého slovinského architekta pro Pražský hrad a Lány, včetně některých méně známých nebo dosud nepublikovaných intervencí.

Autor i fotograf čtenáře knihy provádí Pražským hradem, zahradou Na Baště, nedávno znovu otevřenou a v plečnikovském duchu znovu zrekonstruovanou Rajskou zahradou a zahradou Na Valech, Sloupovou síní, bytem Tomáše Garrigua Masaryka, Masarykovou vyhlídkou a Královským letohrádkem.

Plečnikovy stopy sledují i v oboře Hvězda a v zámeckém parku a na zámku v Lánech. Nejvýznamnější Plečnikova pražská realizace kromě Hradu pak je kostel Nejsvětějšího srdce Páně na Vinohradech.

Kniha představuje také Plečnikovo rané dílo na českém území, kterým je pomník továrníka Josefa Schrolla v Broumově na Náchodsku, Kratochvílovu hrobku na křivoklátském hřbitově a také průčelí činžovního domu na pražském Starém Městě.

Knihu vydalo ve spolupráci se Správou Pražského hradu nakladatelství Foibos, které se architektuře dlouhodobě věnuje. Publikaci vydává u letošního 140. výročí Plečnikova narození. Průvodce je rozšířenou a doplněnou verzí knížky, jež vyšla u příležitosti plečnikovské výstavy v areálu Pražského hradu v roce 1996 a byla během několika měsíců rozebrána.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.5
(hodnotilo 4 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník