SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

VIII. Salon Jana Kotěry

Zdeněk Hrabica, publicista - 4. 1. 10:00
VIII. Salon Jana Kotěry

Hold památce velikána architektury; Hradec Králové 17. prosince 2008

Patřil jsem k těm, kdo přivítal konání autobusového zájezdu Agentury Foibos ve středu 17. prosince 2008 do Hradce Králové na VII. Salon Jana Kotěry; toto město patří k mým nejoblíbenějším, neboť z něho dýchá na každém kroku moderní architektura. Člověk zde není šokován ani minulými prohřešky, ani ztřeštěnými vizemi budoucích stavitelských výtvorů. Přestože jsem mínění, že přes všechno kladné návštěvníkovi někdy vadí, že mu v Hradci Králové zejména se soumrakem mizí život, odpouštím to tomuto městu. Má svůj nesmiřitelný řád, rytmus, leží na široširé rovině a liší se od všech jiných měst , liší se také od metropole.

Salon nám dal nahlédnout do díla architekta Jana Kotěry, u příležitosti 137. výročí jeho narození. Všude na každém kroku jsme v Hradci Králové potkávali nejenom Kotěrův odkaz – ale i odkaz Josefa Gočára a jejich žáků. Průvodcem při našem putování nám byl „boží člověk“ a odborník na slovo vzatý, prof. Rostislav Švácha (s ním jsem připravil rozhovor pro Parlamentní listy) a Mgr. Jakub Potůček. Vdechli nám poznání o dimenzi lásky a obdivu k nesmrtelnému dílu tvůrců české architektury.Se zájmem jsme si prohlédli v přítomnosti správce a snad i majitele objektu Michaila Dzikose rekonstruovaný Okresní dům, zhodnotili klady a zápory provedených prací, absolvovali jsme vycházkový okruh po královéhradecké architektuře Jana Kotěry a Josefa Gočára a jejich žáků, Prohlédli jsme si klenot města Muzeum východních Čech, poznali jeho ředitele PhDr. Zdeňka Zahradníka a zúčastnili jsme se křtu skvělé knihy Miroslava Kaňky „Rodinné domy Jana Kotěry ve východních Čechách“. Autor odvedl skvělou práci. Salon zahájil Marek Veselý jako představitel Foibosu. Slova doprovodil skvělý muzikant Tomáš Háša. Příštího dne nadšenci v čele s dr. Oldřichem Janotou položili v duchu každoroční tradice kytici k hrobu Jana Kotěry na Vinohradském hřbitově. V tichém zadumání je šokovali neonové nálepky správy hřbitova na mnoha hrobech,oznamující a tázající se, proč za zesnulé nikdo dosud nezaplatil roční poplatek za útočiště jejich někdejšího života. Takové ošklivé nejapnosti nenajde člověk opravdu nikde na světě, stejně jako ztěží někde jinde najde hrob takového velikána architektury, jakým byl Jan Kotěra.

Moderní architektura Hradce Králové - Masarykovo náměstí
Muzeum Východních Čech od Jana Kotěry
Na Masarykově náměstí v Hradci Králové
Prof. Prelovšek hovoří o vztahu Kotěry a Plečnika
U Pražského mostu, s fotoaparátem Prof. Prelovšek
VIII. salon Jana Kotěry - křest knihy "Rodinné domy Jana Kotěry ve východních Čechách"
VIII. salon Jana Kotěry - Mgr. Potůček, Prof. Švácha, Doc. Halík
VIII. salon Jana Kotěry - Okresní dům v Hradci Králové
VIII. salon Jana Kotěry - Okresní dům v Hradci Králové

Průvodci po Hradci Králové byli Prof. Rostislav Švácha a Mgr. Jakub Potůček. Pozvání přijal také velmi vzácný host Prof. Damjan Prelovšek z lublaňské univerzity, znalec díla Josipa Plečnika a před časem také velvyslanec Slovinska v ČR.

Celý VIII. salon Jana Kotěry se konal pod záštitou primátora Hradce Králové, Ing. Otakara Divíška. Hostitelem byl pan Michalis Dzikos, majitel Hotelu Okresní dům v Hradci Králové, milovník tvorby Jana Kotěry, jehož zásluhou byly zachráněny dvě významné Kotěrovy realizace - zmíněný Okresní dům v Hradci Králové a také ratbořský zámek rodiny Madlelíkových.

Křest knihy Rodinné domy Jana Kotěry ve východních Čechách se konal za účasti autora Ing. Miroslava Kaňky (také spoluautora připravované publikace Slavné vily Pardubického kraje), dále za účasti ředitele Muzea východních Čech, PhDr. Zdeňka Zahradníka, a vedoucího oddělení kultury Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, PhDr. Pavla Mertlíka.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník