SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Děkujeme
za podporu
a spolupráci

Hl. město Praha

MČ Praha 10

Strom

John Deere

Alvarez

7.2. 2013 - Zahájení Roku lidové architektury

FOIBOS - 30. 1. 07:46
7.2. 2013 - Zahájení Roku lidové architektury

Ve čtvrtek 7.2. se bude konat slavnostní zahájení Roku lidové architektury. Součástí zahájení od 18 hodin bude také vernisáž výstavy Slavné stavby Jakuba Bursy a jihočeských lidových mistrů.

V letošním roce 21. července vzpomeneme 200. výročí narození Jakuba Bursy. Zednického mistra, stavitele a nesporně také lidového umělce Jakuba Bursu (1813 – 1884) můžeme oprávněně označit za nejznámějšího, nejoriginálnějšího a nejsvéráznějšího tvůrce zděné lidové architektury 19. století. Byl jedním z prvních zedníků, kteří začali průčelí vesnických usedlostí zdobit do plochy rozvinutým štukovým dekorem. Jako první v kraji rovněž na svých stavbách zaváděl různé technické novinky, například rušil černé kuchyně a zřizoval sporáky s tahovými komíny. Oblast jeho působnosti byla ve srovnání s jinými obdobnými okrsky dosti rozsáhlá – svá díla zanechal v řadě vesnic a městeček na členitém území šumavského předhůří mezi Strakonicemi a Prachaticemi. Narodil se 21. července 1813 v chalupě čp. 17 v Dolních Nakvasovicích u Vlachova Březí v zednické rodině. Od malička vypomáhal svému otci Janovi, vyučil se zednickému řemeslu a v roce 1831 byl ve Vlachově Březí přijat do zednického cechu. Poté několikrát pobýval na zkušené „ve světě“, pravděpodobně v Rakousku či Německu, kam odcházela za prací řada řemeslníků zejména z jižních Čech.
Mistrů lidové architektury je však ve všech krajích a regionech velká řada: zedničtí mistři, kameníci, tesařští mistři, fasádníci jako byli v jižních Čechách především zmíněný Jakub Bursa, Jan a Martin Šochovi, Martin Paták, bratří Štráfeldovi, Jan Hospodář a další, na Vysocku a Železnobrodsku Jan Chaloupecký a Jan Šída, na Sobotecku Josef Havlín a Jan Hortík, bratří Zábranové v horním Posázaví, Jan Čihák na Pardubicku a Přeloučsku, Stanislav Petroš na Frýdecku a mnoho a mnoho dalších. Známých, ale většinou dnes již neznámých a zapomenutých mistrů lidového stavitelství byli desítky a stovky.

Rokem lidové architektury 2013 bychom tak chtěli vzdát hold těm všem, známým i neznámým tvůrcům lidové architektury a stavitelství, a zejména dát impuls k poznávání jejich díla, jejich dědictví a našeho architektonického a kulturního bohatství. Toto bohatství se nachází nejen v 61 památkových rezervacích a více jak 200 památkových zónách, ale na stovkách dalších míst, vesnic, měst a celé naší krajiny.

Slavnostní zahájení Roku lidové architektury bude 7. února 2013 v 18 hodin v Kotěrově centru architektury – Trmalova vila 11, Praha 10 Strašnice.
Součástí zahájení bude otevření výstavy Slavné stavby Jakuba Bursy a jihočeských lidových mistrů.
Výstava bude v Trmalově vile přístupna veřejnosti od 8. února do 10. března 2013.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 2.3
(hodnotilo 3 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník