SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Alois Dryák, významné jméno české architektury

FOIBOS - 23. 2. 21:00
Alois Dryák, významné jméno české architektury

24. února je patřičné vzpomenout na jméno významného architekta Aloise Dryáka, který se narodil přesně před 140 lety. Dnes patří mezi méně známé osobnosti, přesto však v historii české moderní architektury zaujímá místo více než významné.

Alois Dryák není tak známý jako jeho vrstevníci Kotěra nebo Gočár, ačkoli co do počtu i virtuozity realizovaných projektů je jim rovnocenným partnerem.

Narodil se 24. února roku 1872 ve středočeských Olšanech u Slaného, měšťanskou školu vychodil v nedalekých Pcherách. Brzy poté, již v roce 1886 zahajuje studium na pražské Uměleckoprůmyslové škole, kde se u profesora Bedřicha Ohmanna společně s Bedřichem Bendelmayerem prosadí jako nejlepší student speciálky pro dekorativní architekturu profesora Bedřicha Ohmanna.

Aloise Dryáka nelze počítat mezi iniciátory avantgardních novinek, přesto byl architektem moderním a neobyčejně činorodým. Jeho stavby, si vždy zachovaly tradicionální ráz a zajímavostí je fakt, že jejich převážná část se dočkala dneška s původními střechami a fasádami.

Na našich stránkách můžete vidět několik z mnoha jeho pozoruhodných děl. Jsou jimi například vila Miroslava Vyskočila a vila ředitele reálného gymnázia v České Třebové (Slavné vily Pardubického kraje).

Ve Slavných stavbách Prahy 2 potom Palác Radio, Dům Čs. tábákové režie a Nakladatelský dům Orbis, všechny na pražských Vinohradech.

Alois Dryák zemřel v Praze v roce 1932.

Vila Miroslava Vyskočila

Česká Třebová patřila na konci první dekády 20. století díky průmyslové konjunktuře k dynamicky se rozvíjejícím městům. Podrobněji...

Vila ředitele reálného gymnázia

Pražského architekta Aloise Dryáka (1872–1932) provázela pověst kultivovaného tvůrce. Podrobněji...

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.7
(hodnotilo 3 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník