SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Architekt Bohumír Kozák

FOIBOS - 31. 3. 22:00
Architekt Bohumír Kozák

Před 35 lety zemřel Bohumír Kozák, český architekt, představitel funkcionalismu, teoretik architektury a ochránce památek.

Narodil se 4. 12. 1885 ve Velké Lhotě u Dačic. Studoval architekturu na pražské technice jako žák Josefa Schulze a Jana Kouly, poté pracoval v ateliéru Antonína Balšánka a Osvalda Polívky v Praze. V letech 1911-19 vedl projektové oddělení firmy Nekvasil v Praze-Karlíně. Od roku 1919 měl vlastní ateliér, později stavební společnost Dušek-Kozák-Máca. Projektoval a realizoval množství staveb, zejména v Praze, kde postavil řadu význačných funkcionalistických budov. Vzpomeňme alespoň Masarykovy domovy (dnešní Thomayerova nemocnice) v Praze-Krči či jeho pražské paláce Příkopy a Avion. Už od roku 1918 se též zabýval se Stanislavem Bechyně návrhy na stavbu Nuselského mostu; idea byla uskutečněna až v roce 1974. Zúčastnil se řady soutěží, publikoval v odborném tisku. Představil se jako autor knih Architekt na cestách, Mluva pražské architektury, Poklady pražské architektury a řady dalších. Získal doktorát technických věd. Byl vynikajícím kreslířem architektury. Jeho vynikající neopakovatelné kresby starých pražských budov a zákoutí, shrnuté v jeho publikacích, zůstanou trvalou hodnotou.
Působil také mimo Prahu, zejména ve dvacátých letech, kdy projektoval například budovu státní vysílačky u Poděbrad. V Čáslavi, kde prožil své dětství realizoval přestavbu divadla, sbor českobratrské církve evangelické, vyšší hospodářskou školu. Projektoval budovy bývalé pojišťovny Riunione Adriatica na Ulrichově náměstí v Hradci Králové.
Po válce ještě vedl ateliér v Státním ústavu pro projektování hl. m. Prahy. Miloval historickou Prahu; jako aktivní člen a od roku 1963 mnohaletý předseda Klubu za starou Prahu bojoval za zachování pražského genia loci. Umírá 1. 4. 1978 v Praze ve věku téměř 93 let.

V naší edici Slavné stavby najdete z díla Bohumíra Kozáka:
Slavné stavby Prahy 2 – Studentská kolej Bubeneč
Slavné stavby Prahy 4 – Masarykovy domovy/ Thomayerova nemocnice Krč
Slavné stavby Prahy 6 – Farní sbor Československé církve evangelické Střešovice
Slavné stavby Prahy 7 – Tenisová hala LTC Slavia Holešovice

Literatura:
J. Bláha: Bohumír Kozák. Praha 1985.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 2 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník