SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Architekt Karel Caivas, absolvent Kotěrovy speciálky

zpracoval Oldřich Janota - 24. 7. 22:00
Architekt Karel Caivas, absolvent Kotěrovy speciálky

Architekt Karel Caivas, absolvent Kotěrovy speciálky, se narodil 25. července 1897 v Lanškrouně.

Vystudoval Akademii výtvarných umění u prof. Jana Kotery. Pražské stavby projektoval společne s architektem Vladimírem Weissem. Spolu navrhují rodinný dům Na Kotlářce 1079 (rok 1927), nájemní domy v Lucemburké ulici 27-31 (Žižkov, 1927-1928), rodinné domy v Hermelínské 6 (Dejvice, 1934), rodinný dům Pod Habrovou 350 (Hlupočepy, 1934-1935), nákladové nádraží v ulici Želivského 2200 (Žižkov, 1934-1935? - před 1937).

V roce 1932 upravoval Karel Caivas velký sál rekonstruovaného paláce Unitaria později známému jako divadlo v Unitarii.

Z jeho dalších prací je znám soutežní návrh části expozice pro pařížský pavilón ČSR (s Josefem Křížem, 1935-36) a řada návrhu interiérů, spolupracoval i s textilním výtvarníkem Antonínem Kybalem (Společnost národů, Ženeva, 1938). Po boku prof. ing. arch. Theodora Petříka působil také jako soukromý docent zemědělského stavitelství na české polytechnice v Praze.

Na konci třicátých let přijíždí do Hranic a Teplic nad Bečvou, aby zde v krátkém období (1938 - 1941) zanechal řadový dům Kontribučenské záložny a pozoruhodnou kolekci šesti organických, někdy až ruralistických rodinných domů pro zdejší lékaře, právníky a obchodníky. Na začátku této řady stojí vila vedoucího lázeňského lékaře Oskara L. Sterna. Projekt se stal výmluvným mezníkem v autorově tvorbě a lze jej zasadit i do obecného vývoje architektury.

Do racionálního schématu stroze působící stavby pozvolna pronikají prvky, které mají za úkol narušit striktní funkcionalistické postupy. Cílem je oslovit znovu city člověka, podpořit jeho vnímání a prožívání prostorů a materiálů, které ho obklopují. A tak u Sternovy vily ještě vidíme čistý bílý kubický objem odvíjející se z funkčního dispoziční řešení, ale současně sledujeme, jak do půdorysu pronikají křivky zdí a schodišť, podestou vily se stává sokl z lomového kamene, do konstrukčních detailů proniká nápaditost, ne-li hravost.

Zemřel v roce 1977 v Praze.

Vila Oskara L. Sterna

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 2
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník