SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Bohumil Tureček

FOIBOS - 15. 10. 22:00
Bohumil Tureček

Architekt, urbanista a scénograf Bohumil Tureček se narodil 16. října 1902 v Kyjově. V rodném městě vychodil obecnou školu a absolvoval reálné gymnázium. V letech 1921–29 studoval na České vysoké škole technické v Brně. Již během studia praktikoval v ateliéru Jiřího Krohy a působil jako asistent profesora Adolfa Liebschera. V této době také navrhl své první rodinné domy, především na Kyjovsku. Za studií vytvářel také scény mnoha představení Městského divadla v Brně. Patřil mezi první brněnské scénografy, kteří ukázali nové možnosti jevištního výtvarnictví. Jeho scénografie budila u obecenstva i u kritiky větší pozornost než samotné herecké výkony.

V roce 1927 pracoval pod vedením Emila Králíka na projektech pro tehdy vznikající brněnské výstaviště na Bauerově rampě. V roce 1929 se stal asistentem Jiřího Krohy na české technice a o rok později byl zaměstnán v projekční kanceláři Jana Víška. V roce 1931 získal místo na brněnském stavebním úřadě, kde působil až do roku 1946. Díky práci na úřadě se dostal také k navrhování vodohospodářských staveb. Začátkem 30. let realizoval v Kyjově několik velmi zdařilých rodinných domů (k nejlepším patří vila Rajmunda Neumayera a rodinný dům Stelly a Arnošta Hayekových). Pro Kyjov později vypracoval také regulační plán.
Kromě architektonické práce se v této době věnoval i užité grafice, navrhoval publikace, plakáty výstav, ročenky, pozvánky atd. Od roku 1946 pracoval jako expert územního plánování Zemského národního výboru v Brně. Po uzavření vlastního ateliéru (založeného r. 1947) v roce 1952 vystřídal řadu zaměstnání. V letech 1950–52 působil na plánovacím úřadě Městského národního výboru v Brně, následně do roku 1954 na odboru územního plánování Krajského národního výboru v Brně. Od roku 1954 vedl směrný územní plán při Stavoprojektu v Brně až do roku 1958, kdy byl zaměstnán jako projektant brněnských Pozemních staveb.

Bohumil Tureček byl členem řady uměleckých spolků: Klubu architektů v Praze, Syndikátu výtvarných umělců československých, Klubu výtvarných umělců Aleš v Brně, Skupiny výtvarných umělců v Brně, Svazu architektů ČSSR. Působil také v umělecké radě Domu umění města Brna. Zemřel 29. dubna 1982 v Brně.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník