SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Byli jsme za Jakubem Bursou

Foibos - 30. 7. 07:29
Byli jsme za Jakubem Bursou

Byli jsme za Jakubem Bursou v Dolních Nakvasovicích, ve Vlachově Březí a dalších obcích Vlachovobřezska a Volyňska. Dny pro Jakuba Bursu, které se konaly v rodné vsi Dolních Nakvasovicích a ve Vlachově Březí, kde Bursa žil převážnou část života se konaly od pátku 19. do neděle 21. července 2013.

Byly hlavní součástí Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska 2013. V bohatém programu v Dolních Nakvasovicích nechyběla ranní modlitba v kapličce sv. Karla Boromejského, folklórní vystoupení, diskotéka, ale také půvabná hra o Jakubu Bursovi.
Na slavnost do Vlachova Březí přijela řada hostů, především potomci rodu Bursových z Vídně i dalších míst a lidé z města i okolí. Celé dění měli na starost starostka Bušanovic Marie Zítková a starosta Vlachova Březí Lubomír Dragoun a jejich četní spolupracovníci. Čestnými hosty slavnost byli radní Jihočeského kraje Ing. Hana Rodinová a Mgr. Jaromír Novák.
Vedle výstav o Bursovi, besed, a kulturního programu se 4 autobusy účastníků vydaly za Bursovými díly do Dolních Nakvasovic, Bušanovic, Předslavic, Jiřetic, Dvorů, Buku a dalších obcí. Průvodci jim byla nejen Mgr. Vladimíra Kunešová – Fridrichová, ale i odborníci z Národního památkového ústavu dr. Pavel Bureš a ing. Martin Čerňanský. Dění na slavnosti přibližoval známý rozhlasový a televizní publicista a redaktor Václav Žmolík, který je mediální osobností celého Roku lidové architektury.
Český rozhlas České Budějovice v přímém přenosu ze slavnosti prostřednictvím řady hostů představil posluchačům bezprostřední dění a informoval je o Bursově životě a díle a lidové architektuře v okolí i Jihočeském kraji.
Snad výmluvněji promluví fotoreportáž z Vlachovobřezska.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.5
(hodnotilo 13 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník