SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Eva Jiřičná

FOIBOS - 10. 3. 23:00
Eva Jiřičná

Další z českých architektů, jejichž jméno je slavnější v zahraničí než v České republice. Eva Jiřičná, světově známá architektka a designérka, slaví narozeniny...

Eva Jiřičná se narodila 3. března 1939 ve Zlíně. Studovala architekturu na Českém vysokém učení technickém v Praze, později Akademii výtvarných umění u Jaroslava Frágnera. Pracovala pro Ústav bytové a oděvní kulury, v roce 1968 jí byl znemožněn návrat ze stáže v Londýně, kratší dobu projektovala pro ateliér Louis de Soisson. Mezi slavnými spolupracovníky Evy Jiřičné bychom měli připomenout především Richarda Rogerse. V Londýně založila soukromý architektonický ateliér Eva Jiricna Architects, v Praze studio AI Design Praha.

Eva Jiřičná se kromě architektonické tvorby věnuje také designu, proslavily ji interiéry obchodů, ale také řešení soukromých bytů. Významné je její pedagogické působení na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. V současnosti Eva Jiřičná žije ve Velké Británii.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník