SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

K nedožitým 90. narozeninám Karla Pragera

Autor: Radomíra Sedláková - 26. 8. 07:49
K nedožitým 90. narozeninám Karla Pragera

24. srpna by se 90 let dožil významný český architekt Karel Prager (23. 8. 1923 v Kroměříži - 31. 5. 2001 v Praze). Byl jednou z nej- významnějších postav české architektury druhém poloviny dvacátého století, představitel technologické moderny, autor mnoha významných staveb nejrozmanitějšího druhu, které navrhoval především pro Prahu.

Začal svou kariéru v období historizující architektury padesátých let, ale velmi brzy se začal věnovat hledání nového výrazu architektury, který by byl v souladu s novými stavebními materiály, technikami a technologiemi. Jak to myslel, předvedl na stavbě Ústavu makromolekulární chemie v Praze, kde poprvé použil v tehdejším Československu poprvé vyrobenou lehkou závěsovou fasádu.
K. Prager, J. Albrecht, J. Kadeřábek: Soutěžní návrh budovy Národního shromáždění.

Jeho největší stavbou je objekt bývalého Federálního shromáždění, dnes nová budova Národního muzea, která přinesla do centra Prahy architekturu svrchovaně moderní, přitom nabitou technologickými novinkami - a zároveň vynikajícími uměleckými díly, která architektonický výraz organicky doplnila. Neméně významný je ze stejné doby soubor budov v sousedství Emauzského kláštera či komplex Matematicko-fyzikální fakulty UK v Tróji. Na něm architekt pracoval od poloviny šedesátých let, a přesto nikdy nebyl zcela dokončen). V sedmdesátých a osmdesátých letech, kdy jeho práce nesměly být publikovány, se architekt věnoval velkým vizím superstruktur, které navrhoval pro Košíře, kromě toho se věnoval velkým přestavbovým územím Karlína-Těšnova, Holešovic a Smíchova. Nic z toho nebylo realizováno, jen budov a Komerční banky na Smíchově. Z počátku osmdesátých je překvapivá budova Nové scény, jejíž neobvyklý skleněný plášť navrhl spolu s J. Brychtovou a St. Libenským
K. Prager, J. Albrecht, J. Kadeřábek: Soutěž na řešení předmostí Hlávkova mostu

Po roce 1989 se nečekaně věnoval rekonstrukcím. První bylo Rudolfinum, které vrátil k původní funkci koncertní síně a galerie výtvarného umění, a domu U černé matky boží. A mezitím nenápadná rekonstrukce budovy Komerční banky ve Spálené ulici. Jednou z jeho posledních prací je nevelký obytný soubor U Kříže v Jinonicích, kde ukázal svou představu o moderní, přívětivě obytné architektuře.

K důležitým aktivitám Karla Pragera patřil také velký zájem o techniku stavebnictví, o nové stavební materiály, o nové konstrukce. Sám byl držitelem několika významných patentů, které na svých stavbách důsledně používal - např. celý systém Gama, z nějž nejznámější a asi nejčastěji i někým jiným používané jsou příčkové skříně. Kromě jiného byl také iniciátorem vzniku bývalého Československého střediska výstavby a architektury. V devadesátých letech byl zakládajícím členem Nadace Pangea, zakladatelem Bloku architektů a výtvarníků, neméně důležité bylo jeho členství v Nové skupině. Jeho členství přitom nikdy nebylo jen formální záležitostí, ale vždy byl důležitým aktivním hybatelem dění.

K jeho nedožitým narozeninám připravuje Národní galerie v Praze ve spolu s Atelierem Gama a se společností Casua velkou retrospektivní výstavu, Nakladatelství Titanic vydá v průběhu podzimu reprezentativní knihu.


Zdroj: Radomíra Sedláková
Zdroj: Archiweb

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 2
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník