SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Vysočina a její vily

FOIBOS - 20. 5. 22:00
Vysočina a její vily

Jako ochutnávku půvabů a zajímavostí architektury kraje Vysočina Vám nabízíme články o některých zdejších vilách...

Podrobnější informace o slavných vilách naleznete zde.

Za redakčního vedení Jana Sedláka se na textech publikace podíleli historici umění a architekti Lubor Herzán, Jan Hubáček, Tomáš Koreček, Petr Kratochvíl, Jana Laubová, Zdeněk Lukeš, Jiří Slavík, Martin Strakoš, Eva Šmerdová, Eva Ugrinová a Pavla Zvolánková.

Kniha z edice Slavné vily je vůbec první publikací, která se souborně zabývá architekturou individuálního bydlení, osobnostmi jeho projektantů a osudy stavebníků v kraji Vysočina. V kraji proslulém především středověkými, renesančními a barokními památkami, lidovým stavitelstvím, přírodními krásami, rekreačními a sportovními aktivitami. V kraji, kde se narodili nebo působili hudební umělci, architekti, básníci a literáti, z nichž někteří dosáhli světovosti...

Avšak i vilové a rodinné domy od pozdního 19. století až po dnešek, které jsou prezentovány padesáti ukázkami, dokládají, že Vysočina reagovala na stylově proměnlivý vývoj tohoto druhu architektury. Ve srovnání s Prahou a Brnem, Královéhradeckým, Olomouckým a Zlínským krajem, kde již od počátku 20. století vznikala centra moderních výbojů, oblast Vysočiny spíše přijímala vlivy zvenčí. Buď tím, že se místní projektanti vyrovnávali s podněty z některých uvedených center, anebo tím, že osvícení stavebníci svěřovali návrhy svých vil a domů renomovaným architektům ponejvíce z Prahy a Brna.

Ze starších pražských architektů zde zanechali své stavby Josef Gočár, Kamil Hilbert, Antonín a Bohumil Hübschmannovi a Pavel Janák, z Brna pak Bohumír Čermák. Z pražských příslušníků meziválečné avantgardy funkcionalistů je reprezentačně zastoupen Ludvík Hilgert Jaroškovou vilou v Dalečíně, dále Lev Krča a Josef Štěpánek, z Brna Otto Eisler, Bohuslav Fuchs a Mojmír Kyselka. Jihlavští stavebníci německé národnosti se naopak obraceli na tradičněji orientované architekty z řad pražských Němců (Adolf Foehr, Walther Sobotka). Zatímco pražskou, brněnskou a zlínskou architekturu ovládl funkcionalismus již v druhé polovině dvacátých let, na Vysočinu pronikal tento vůdčí architektonický proud spíše ve třicátých letech. Na konci První republiky a počátku Druhé světové války nabyl vlivem zdejšího svérázného prostředí specifickou podobu ve výrazu, stavebních postupech a přírodních materiálech. Několik příkladů vilových realizací z posledních let svědčí o tom, že kvalitní projekty individuálního bydlení mohou vznikat i v ateliérech mimo centra.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 2
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník