SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Děkujeme
za podporu
a spolupráci

Ministerstvo kultury

Ministerstvo pro místní rozvoj

Liberecký kraj

Ústecký kraj

Karlovarský kraj

Středočeský kraj

Plzeňský kraj

Znak Olomouckého kraje

Jihomoravský kraj

Pardubický kraj

Znak města Praha

MČ Praha 6

Zlín

Statutární město Ostrava

Hradec Králové

Znak statutárního města Olomouce

Krnov

Asociace krajů

Hlavní partneři

Hypoteční banka

Elkem

Partneři

Tondach

Baumit

Tito

Fránek

Architecture week

Mediální partner

Czechtourism

Výstavy Slavných vil zemí Visegrádské 4 a Slovinska v Bruselu

FOIBOS - 7. 6. 12:57
Výstavy Slavných vil zemí Visegrádské 4 a Slovinska v Bruselu

V týdnu od 27. do 31. května 2013 se v Bruselu uskutečnilo šest slavnostních večerů, spojených s vernisážemi výstav Slavných vil zemí Visegrádské 4 a Slovinska.

Byla to především výstava Slavné vily V4 a Slovinska zahájená v budově Evropského parlamentu, která představila nejhodnotnější vilovou architekturu Čech, Moravy a Slezska, Polska, Maďarska, Slovenska a Slovinska. V Maďarském institutu se představuje výstava Secesní architektura zemí V4 a Slovinska.

V Pražském domě výstava Moderní vilová architektura (1920 – 1990) zemí V4 a Slovinska a na Fakultě architektury dvojvýstava Současný dům: Očima mladých architektů a Z dílen mladých architektů zemí V4 a Slovinska. Výstava Současný dům představila vítězné práce posluchačů škol architektury těchto zemí a výstava Z dílen mladých architektů potom práce mladých architektů do 35 let. Moderní vilová architektura let 1920 – 1990 je prezentována na výstavě v Pražském domě.

Kromě těchto čtyř výstav se představuje vilová architektury našich krajů a měst na samostatných výstavách Slavných vil Prahy v Pražském domě, Slavných vil Středočeského a Olomouckého kraje v sídle Zastoupení Středočeského kraje, Slavných vil Plzeňského a Jihomoravského kraje v Plzeňském domě, Slavných vil Ostravy, Zlína, Krnova, Ústeckého kraje, Karlovarského kraje a Pardubického kraje na Fakultě architektury.

Výstava Slavných vil Čech, Moravy a Slezska v Bruselu byla finančně podpořena: Ministerstvem kultury ČR, Středočeským krajem, Jihomoravským krajem, Olomouckým krajem, Karlovarským krajem, hlavním městem Prahou, městskou částí Prahou 6, statutárním městem Zlín, statutárním městem Olomouc, statutárním městem Ostravou, městem Krnov a statutárním městem Hradec Králové.

Tato široká a jedinečná prezentace architektonického dědictví i současné vilové architektury a individuálního rodinného bydlení byla obohacena seminářem v sídle Evropského parlamentu, přednáškami profesora Vladimíra Šlapety o českém funkcionalismu let 1918 – 1938 a architekta Jana Tesaře o současné vilové tvorbě.

Aktivními účastníky celého týdenního dění byli osobnosti architektury jakými byl již vzpomenutý prof. Vladimír Šlapeta, profesor Antal Puhl, doc. Jan Stempel, architekt Andrej Hrausky, dr. ing. arch. Ryszard Nakonieczny, ředitel vratislavského muzea architektury dr. Jerzy Ilkosz, dr. ing. arch. Justyna Wojtas – Swoszowska, dr. András Szalai, doc. Andrea Bacová, ing. arch. Lubomír Závodný, dr. Damjan Prelovšek a jiní.

Tato obsáhlá prezentace významné oblasti architektury středoevropských zemí V4 a Slovinska v Bruselu není zdaleka poslední a jak se shodli její aktéři, bude pokračovat uvnitř V4 i v dalších evropských zemích. A je pravděpodobné, že bude rozšířena o slavné vily dalších zemí Evropy.

Přehled výstav slavných vil v Bruselu:

Slavné vily Středočeského kraje a Olomouckého kraje
Zastoupení Středočeského kraje v Bruselu (výstava 28.5. – 27.6. 2013)

Současné rodinné domy z dílen mladých architektů V4 a Slovinska, Z tvorby profesorů a žáků středoevropských škol v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Fakulta architektury 29.5. – 18.6.2013

Slavné secesní vily V4 a Slovinska
Maďarský institut 29.5. – 14.6.2013

Slavné vily Plzeňského a Jihomoravského kraje
Plzeňský dům 31.5. – 27.6.2013

Moderní vilová architektura (1920–1990) v zemích V4 a Slovinska, Slavné pražské vily
Pražský dům 31.5. – 27.6.2013

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.3
(hodnotilo 7 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník