SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Půvaby pražské architektury

FOIBOS - 30. 3. 22:00
Půvaby pražské architektury

Znáte slavné stavby svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Pražské ulice jsou překrásné... Zveme Vás k prohlídce Gröbeho vily. Dveře se otevírají, vstupte!

Neorenesanční letní sídlo vytvořili nad údolím Botiče stavebník Moritz Gröbe a architekt Antonín Viktor Barvitius (1823 – 1901). Celek vily a přísně komponované zahrady naplňují ideální představu italské vily. Na interiéru se podílel začínající Josef Schulz a na sochařské výzdobě Bedřich Schnirch a Josef Vorlíček. Podsklepená třípatrová stavba, kterou provedl stavitel Franz Havel, je doplněna terasami, otevřenými schodišti, altány a vodními prvky - kaskádami a vodotrysky. Nechybí ani rozsáhlá umělá jeskyně - grotta. Umělec se snažil vymknout se z netvůrčího kopírování historických předloh a zbavit stavbu i styl nadbytečné ozdobnosti. Za druhé světové války byly při náletu v roce 1945 těžce poškozeny původní interiéry s pompejánskými výmalbami, v roce 1953 byl objekt adaptován architektem Pavlem Smetanou pro potřeby Ústředního domu pionýrů a mládeže hlavního města Prahy. Dnes je budova i park svěřena Městské části Praha 2.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník