SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Architoulky Přemysla Veverky: První

Přemysl Veverka - 15. 12. 23:00
Architoulky Přemysla Veverky: První

Začínám vlastně od konce, od publikace Slavné vily Čech, Moravy a Slezska, jež vyšla v říjnu 2010, ač promluvit bych měl o začátku, o konci léta roku 2002, kdy jsme v kosém odpoledním slunci seděli na zahradě Trmalovy vily, na tom, zdá se mi, čaromocném cípku země, a můj kamarád Olda Janota bez varování řekl: „Co kdybys těch deset vil napsal?“

Umělecká agentura Foibos se totiž chystala otevřít v Trmalově vile stálou expozici o slavných pražských vilách.

Podstatná část už byla zpracovaná, ale chybělo ještě deset vil. „Dobře, napíšu,“ souhlasil jsem. Jenže Olda po chvíli zase prohodil jen tak mimochodem: „Až budeme mít všechno pohromadě, třeba by z toho mohla vzniknout kniha. Přemýšlej o tom.“ Snažil jsem se přemýšlet, ale hlavně jsem psal. Výstava se dočkala otevření, zrodila se však i kniha Slavné pražské vily a první vydání spatřilo světlo světa v roce 2004. Nikdo z nás netušil, co se tím spouští. Čas běžel a přátelé z Foibosu začali vytvářet se svými spolupracovníky, často experty první velikosti, grandiózní dílo. Edice Slavné vily postupně zahrnula tituly pojednávající o vilové architektuře ve všech krajích republiky! A k tomu publikace z edice Slavné stavby! Dnes je to už tolik knih, že je ani nemám spočítané. A pozor: zřejmě nenajdeme sousední ani vzdálenou zemi, jež by se mohla pochlubit knižními edicemi s tak rozsáhlým, systematickým a fundovaným ztvárněním architektonických objektů určených k bydlení a ke kvalitnějšímu životu vůbec.
A teď tedy jakási přehlídka dosavadního úsilí – Slavné vily Čech, Moravy a Slezska, souborná publikace věnovaná vilám v Praze, Brně a ve všech dalších třinácti krajích republiky. Na úctyhodném svazku o více než pěti stech stranách, vybaveném dobovými i současnými fotografiemi, dokumenty a plány a vydaném péčí Foibosu a Národního památkového ústavu, se s dlouhou řadou spoluautorů podepsali jako editoři a autoři Vladimír Šlapeta a Pavel Zatloukal, přední teoretici a historici architektury a vysokoškolští pedagogové – a odvedli mimořádné dílo. V duchu foibosácké tradice návštěvníci obdivovali od 19. října letošního roku ambiciózně koncipovanou výstavu téhož názvu a obsahu v Národní technické knihovně v Praze-Dejvicích. Nyní se výstava vydává do různých míst republiky.

Proč víceméně známé skutečnosti připomínám? Protože Šlapeta se Zatloukalem navlékli na náhrdelník času sto dvacet vilových perel, přičemž první, rybniční zámeček Johanna I. Josepha z Liechtensteina v Lednici, nese letopočty vzniku 1814–1816 a poslední, vila Rivola v pražských Nebušicích, vročení 2006. Editoři jdou v představování vil chronologicky krok za krokem, a to je důvod, proč je nezbytné o publikaci a výstavě hovořit. Vždyť před našima očima běží dvě staletí, během nichž se rodilo nedocenitelné bohatství českých zemí, oslňující jedinečností tvarů a zároveň vypovídající o kulturněhistorických souvislostech daných období a ovšemže i o životech lidí, ať už architektů a stavitelů nebo těch, kteří v jejich stavbách přebývali.

A to je také důvod, proč chci v Architoulkách tyto perly včetně souvislostí jejich vzniku a lidských osudů nahlížet a ozřejmovat, v nejednom případě po způsobu beletristických reflexí, které evokují nejen to, co se skutečně stalo, ale v rámci daných historických faktů snují i příběhy, jež se stát mohly.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.7
(hodnotilo 15 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník