SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Architoulky Přemysla Veverky

Toulat se neznamená kamsi se konkrétně ubírat, směřovat někam nebo se jen tak obyčejně procházet či špacírovat, toulka je radost, přátelé, neboť jejím znamením není ani tak cíl jako spíš hledání a poznávání, toulka má pečeť dobrodružství, tajemství a trochu i magie.

A ještě něco: toulání nepředpokládá bezhlavě se hnát bůhvíkam, především však stále dopředu, jako to činívají mnozí pošetilci, nýbrž se i zastavit, spočinout, odbočit, případně se na chvilku vrátit, neboť nikdy nevíme, v jakém záhybu cesty se skrývá jadérko, jež osvěží naši mysl i srdce. Potvrdil by to jistě Petr Hořejš, s nímž jsme se kdysi dávno potkávali v redakci Mladého světa a který se tak znamenitě toulá českou minulostí, a snad mi promine, že se odvažuji k podobně závratnému putování, byť mé kroky sledují slavné vily, stavby a rovněž osobnosti a události, jež s architekturou souvisejí.

Vycházka "Dobytčí trh" od svého vzniku po současnost 31.10. 2012

FOIBOS - Z oboru | Architoulky (24.10.2012 09:47)
Ve středu 31.10. 2012 se od 15 hodin uskuteční komentovaná vycházka s prof. Pavlem Vlčkem a dr. Marií Platovskou s názvem "Dobytčí trh" od svého vzniku po současnost.

Architoulka k Roku P. Janáka a J. Plečnika 27. září 2012

FOIBOS - Z oboru | Architoulky (15.9.2012 08:28)
FOIBOS BOOKS vás zve na vycházku: Pavel Janák - vily na Ořechovce a osada Baba, kterou vás provede Ing. arch. Zdeněk Lukeš!

Tematické vycházky po stavbách Janáka a Plečnika na Praze 1

FOIBOS - Z redakce | Architoulky (26.7.2012 14:06)
MČ Praha 1, ve spolupráci s FOIBOS Books, s.r.o., srdečně zve občany Prahy na ojedinělou příležitost ARCHITOULKY – blok tematických vycházek po pražských stavbách Pavla Janáka a Josipa Plečnika.

Architoulky Přemysla Veverky: Sedmé

Přemysl Veverka - Architoulky (16.2.2012 23:00)
Bývá v povaze toulek, že vedou různými pěšinami, někdy vyloženými kamením či pískem, potemnělými a tonoucími ve stínu, a jindy je tvoří travnatý koberec s praménky kvítků, bohatě ozářený: Bývá i v povaze poutníka, zda ho takové cesty jen kamsi vedou, aniž rozeznějí jeho nitro, nebo v něm vyvolají radost a štěstí.

Architoulky Přemysla Veverky: Dvacáté osmé

Přemysl Veverka, foto: Jiří Podrazil - Architoulky (3.7.2011 22:00)
Už dávno není tajemstvím, že agentura Foibos vydává jedinečné publikace věnované slavným vilám, že představila skvosty rodinného bydlení ze všech krajů republiky a jako korunu tohoto úsilí vydala souborný svazek nazvaný Slavné vily Čech, Moravy a Slezska. Také slovenské slavné vily se díky Foibosu dostaly ke čtenářům, stále lačným po poznávání speciálního druhu architektonické tvorby, ale to není konec, probíhá spolupráce Foibosu s polskými, maďarskými a možná i dalšími partnery. Avšak kniha, která nedávno spatřila světlo světa a do níž radost je jen nahlédnout, pochází přece jen z poněkud jiného soudku, třebaže architektuře zůstává věrná.

Architoulky Přemysla Veverky: Dvacáté sedmé

Přemysl Veverka, foto: Památník Lidice - Architoulky (12.6.2011 22:00)
Otázku opětného zrození Lidic, jejichž jméno – paradoxně se záměry nacistů – od 10. června 1942 oblétávalo svět, nepochybně s radostí projednávali také členové Místního národního výboru Lidice, který byl ustavený 24. června 1945 a dočasně sídlil v Kročehlavech u Kladna.

Architoulky Přemysla Veverky: Dvacáté šesté

Přemysl Veverka, foto: Památník Lidice - Architoulky (5.6.2011 22:00)
Po nacistické okupaci v březnu roku 1939 plynul život v řadě českých obcí stále ještě předchozím poklidným tempem. Stejně tak v Lidicích, neznámé vesnici na Kladensku. Kořeny Lidic jsou prastaré, poprvé se o nich zmiňuje Zbraslavská kronika v souvislosti s léty 1300 a 1309. A lidický farní kostel sv. Martina pochází již z roku 1352, ovšem se značně skromnou rozlohou.

Architoulky Přemysla Veverky: Dvacáté páté

Přemysl Veverka - Architoulky (29.5.2011 22:00)
S architektem Theodorem Petříkem, narozeným roku 1882 v Táboře, a rovněž s jeho znamenitou ženou Miladou, také táborskou rodačkou, první československou inženýrkou architektkou a neúnavnou činovnicí ženského hnutí, jsme se na našich toulkách již setkali, ale čas běží, nadchází 2. červen roku 2011, a tak připomeňme, že před sedmdesáti lety Theodor Petřík zemřel.

Architoulky Přemysla Veverky: Dvacáté čtvrté

Přemysl Veverka - Architoulky (22.5.2011 22:00)
Jatka první světové války skončila, Německo a Rakousko-Uhersko klekly na kolena, mapa Evropy se změnila. Vznikla Československá republika. Otevřel se nový svět, nová dějinná epocha, nový život. Teď už bylo všechno jen „před“, nebo „po“. Hranice se jevila výraznou a zřejmou.

Architoulky Přemysla Veverky: Dvacáté třetí

Přemysl Veverka - Architoulky (15.5.2011 22:00)
Rovněž vycházky související s architektem a pedagogem Janem Kotěrou tvoří součást Roku Jana Kotěry, který vyhlásila agentura Foibos, a tak se vydejme na nedlouhou toulku, během níž budeme sledovat kotěrovské stopy, a nejen je. Začínáme na pražském Josefově, v Břehové ulici, před vilou, jejímž autorem je architekt Antonín Engel.
Záznamy: 1-10 | 11-20 | 21-30 | 31-32
TOPlist SEO Rozcestník