SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

ARCHITEKTURA: Vily, obvody, sochy, mosty, Žáci i Skřivánci

Zdeněk Lukeš - Neviditelný pes - 29. 3. 22:00
ARCHITEKTURA: Vily, obvody, sochy, mosty, Žáci i Skřivánci

Dnes bych chtěl po čase zase připomenout, že stále vycházejí svazky záslužné edice Slavných vil, kterou vydává postupně po krajích agentura Foibos (viz též zde). Teď naposledy to jsou Slavné vily Pardubického kraje. Pokud se nepletu, zbývají už jen vily Karlovarska, Plzeňska a Středních Čech, ostatní kraje + samostatně i Brno už jsou venku.

Foibos také obdobným způsobem začal mapovat pražské obvody, tam už nejde jen o vily, ale o všechny zajímavé stavby bez ohledu na stáří. Zatím vyšla Praha 5 a Praha 4, pracuje se na dalších.

Jednou za čas připomínám své přednášky. V tomto „semestru“ jich mnoho není, protože se musím věnovat výstavě o kubismu, která cestuje po světě. Nicméně tento čtvrtek (19. 3.) v 19 hodin v kubistickém Grand Café Orient v Gočárově domě U Černé Matky Boží představím pražské sochy a pomníky, včetně těch odstraněných a zapomenutých. Za čtvrt roku – 21. května ve 20 hodin tamtéž pak budu mluvit o pražských mostech. Lístky lze zakoupit přímo v kavárně.

V květnu také bude pokračovat cyklus, představující různé zajímavé architekty, kteří v Praze působili. Ten už několik let běží v břevnovském Kaštanu, který provozuje Unijazz (lístky lze rezervovat přes internet). 5. 5. v 18:30 představím Ladislava Žáka, tvůrce krásných funkcionalistických vil, ale také autora utopické knížky Obytná krajina. 2. června pak budu hovořit o podivínu Ladislavu Skřivánkovi, který ještě ve 30. letech navrhoval stavby ve stylu české renesance.

Jelikož se kvapem blíží jaro, nastává rovněž čas Psích vycházek. Počasí ale zatím moc jarní není a tak si na první ještě chvíli počkáme, včas ji samozřejmě vyhlásím v této rubrice.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník