SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Do Šumperka za klenoty Olomouckého kraje

ČTK - 2. 5. 03:17
Do Šumperka za klenoty Olomouckého kraje

Obyvatelé Šumperka si mohou až do konce května připomenout v tamním muzeu slavné vily z Olomouckého kraje. Putovní výstava návštěvníkům muzea představí i šest objektů přímo z Šumperka a seznámí je také s otázkami bydlení ve městě. Pro zájemce je připravena i publikace, ve které nechybí i hodnocení staveb očima odborníků.

"Výstava je poměrně rozsáhlá, představuje na samostatných klipech 50 vil, které zaujímají nejvýznamnější místo ve vývoji tohoto typu architektury v Olomouckém kraji. Je mezi nimi také šest objektů přímo ze Šumperka, pět jako vzorové příklady staveb, jeden jako významný, oblíbený, ale negativní příklad. Výstava bude doplněna i dobovým mobiliářem," řekla kurátorka výstavy Milena Filipová.

Výstava představuje návštěvníkům architektonicky významná rodinná sídla prostřednictvím kreseb, plánů, fotografií či modelů. "Charakterizuje nejen jednotlivé stavby a společenské podmínky v době jejich vzniku, ale podává informace i o tvorbě architektů, často velmi zvučných jmen, kteří jsou jejich autory. Informuje i o záměrech a osudech stavebníků těchto objektů a v neposlední řadě i o historii jednotlivých staveb a o vývoji názoru na rodinné bydlení," doplnila kurátorka.

Stačí se rozhlédnout

Mezi slavná rodinná sídla Olomoucka se dostalo i 6 staveb z Šumperka. Podle pracovníků muzea může expozice obyvatele Šumperka zaujmout i z toho důvodu, že mají sami s podobným typem bydlení zkušenosti. Město má četné čtvrti projektované se záměrem vilové zástavby, ať již za pivovarem, pod Vyhlídkou, pod Holubím vrchem, v České čtvrti i v okolí Bludovské a Zábřežské ulice. Nové vilové zástavby vznikají na Trnkově ulici, v Temenici a na dalších místech.

Expozice navazuje na výstavní a ediční řadu Slavné vily, jež se postupně zaměřuje na objekty celé republiky. Výstavu doprovází stejnojmenná publikace, jejíž součástí jsou nejen životní příběhy architektů a stavebníků, osudy domů, ale také turistický průvodce.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník