SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Dobré sousedství s Müllerovou vilou, Strahovským stadionem a Internacionálem

www.ct24.cz - 24. 9. 22:00
Dobré sousedství s Müllerovou vilou, Strahovským stadionem a Internacionálem

Praha - Významné stavby Prahy 6 představuje výstava v Písecké bráně na Hradčanech. Panely s fotografiemi a textem vycházejí z publikace Slavné stavby Prahy 6, která právě přichází na pulty knihkupectví. Mezi stavbami jsou zastoupeny rodinné domy, veřejné budovy, sportovní zařízení, ale i letištní budova. Výstava potrvá do 13. října.

"Praha 6 má několik staveb, které překračují rámec České republiky - patří k nim především proslulá Müllerova vila od Adolfa Loose, která je k nalezení ve všech čítankách moderní architektury," připomíná architekt Petr Urlich, editor knihy a také kurátor výstavy.
Výběr čítá zhruba 70 staveb, budovy jsou seřazeny podle místa, kde se nalézají, a podle funkce. Jediným kritériem při výběru byla kvalita staveb: jsou zde díla jak od věhlasných, tak od méně známých autorů. Nejstarší budova, kterou autoři do výběru zařadili, pochází z 11. století. Naopak nejnovější - Národní technická knihovna - byla dostavena teprve letos a před pár dny uvedena do provozu.
Kniha navazuje na dříve vydané tituly z nakladatelství Foibos, mapující slavné vily jednotlivých krajů nebo nejnověji pražských městských částí. Předešlými oblastmi byly Praha 4 a 5. "Máme v naší republice vytipováno 166 měst s fantastickou architekturou, věříme, že ten velký projekt někdy dokončíme," prozrazuje Oldřich Janota z nakladatelství Foibos.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník