SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Dům umění opět otevře své brány

Anna Sotolářová - Opavský a hlučínský deník - 3. 4. 09:42
Dům umění opět otevře své brány

Opava – Po třech měsících mohou lidé opět navštívit Dům umění v Opavě. Ve čtvrtek 2. dubna zde budou otevřeny dvě výstavy: Poklady starého umění a Slavné vily Moravskoslezského kraje. Vernisáž začíná v 17 hodin.

Dům umění prošel tříměsíční modernizací. Jak dopadla, se budou moci přesvědčit všichni, kteří ve čtvrtek vyrazí na první letošní vernisáže. Jako hudební zpestření vystoupí kytarové duo ve složení Jan Kyjovský a Branislav Martinek.

První výstavou jsou Slavné vily Moravskoslezského kraje, což je jedinečný projekt vypovídající o staré i současné architektuře severní Moravy a Slezska, výjimečných vilách a slavných lidech, jejichž životní příběhy spolu souvisejí. V rámci vernisáže se navíc uskuteční křest publikace, kde je toto téma zpracováno.

Historizující stavby i první výhonky moderny vyrůstaly z inspirace samotným srdcem habsburské monarchie. Nebylo divu, vždyť se zde uplatnili ve Vídni a zpětně Vídeň formující tvůrci jako Josef Hoffmann, Leopold Bauer, Otto Prutscher nebo dvojice Franz von Kraus a Josef Tölk. I místní architekti a stavitelé přejímali módní trendy.

Průlom v dosavadní podobě střední Evropy po I. světové válce ovšem proměnil i architektonickou scénu. V epoše od konce druhé světové války do počátku 90. let se téma vily stalo z dějinných příčin okrajovou záležitostí, ale i tehdy vznikaly důvtipné domy, jakými jsou například stavby od Emila Přikryla v Bílovci. K renesanci vily jako architektonického tématu došlo v Moravskoslezském kraji teprve od druhé půle 90. let minulého století.

Výstava o našich vilách potrvá do konce dubna.

Druhá výstava se vrátí do minulosti. Nese název Poklady starého umění a čerpá ze sbírky Galerie výtvarného umění v Ostravě. V oratoři Domu umění bude k vidění první z cyklu kolekce, která je neobyčejně zajímavým souborem, jenž představuje poklad ostravských sbírek. Výběr se snaží co možná nejplastičtěji mapovat období vymezené lety 1500 až 1800.

Exponáty z počátku tohoto sledovaného období pochází ze středoevropského prostoru a zachycují přechod od pozdní gotiky k renesanci. Nejpřesvědčivěji je zastoupeno umění 17. a 18. století. Výstava bude doplněna textovými informacemi, přibližujícími jednotlivé umělce, styly nebo ikonografické náměty, a potrvá do 24. května.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník