SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Kotěrovy kolonie i krásná sídliště

Ladislav Zikmund-Lender - www.czechdesign.cz - 15. 5. 22:00
Kotěrovy kolonie i krásná sídliště

Takto pestrý program najdete v Trmalově vile tento měsíc, výstava Kotěrova kolonie v Lounech je pro velký zájem prodloužena a sezóna vrcholí přednáškami nejvýznamnějších odborníků.

Program přednášek v Trmalově vile vyvrcholí v této sezóně dvěma přednáškami nejvýznamnějších odborníků na moderní architekturu ve střední Evropě – J. Vybírala a D. Prelovšeka.

Již 14. 5. 2009 v 16.30 se uskuteční přednáška C.F. Voysey a "anglický dům" na jižní Moravě prof. Jindřicha Vybírala. Přednáška se zabývá dílem jednoho z hlavních tvůrců britské architektury Arts & Crafts Charlese Francise Voyseyho (1857-1941) a jeho málo známým návrhem příměstského sídla továrníka Karla Löwa u Jihlavy. Na přednášku bude navazovat v 19.00 diskusní večer na téma Krásné sídliště? S mladými teoretiky a kurátory.

Na začátku června 3. 6. v 17.00 se představí slovinský badatel Damjen Prelovšek s přednáškou Architektonické dílo Josipha Plečnika. Přednáška představí české i pro nás méně známé zahraniční dílo tohoto architekta, který byl přítelem Jana Kotěry i T. G. Masaryka a který se významně podílel na podobě české meziválečné architektury.

Výstava v Trmalově vile Slavné vily Ústeckého kraje: Kotěrova kolonie v Lounech bude pro velký zájem veřejnosti o týden prodloužena. Výstavu můžete v Trmalově vile navštívit až do 24. 5. včetně. Od 27. 5. pak bude hned otevřena výstava Slavné vily Pardubického kraje.

Výstava Slavné vily Ústeckého kraje: Kotěrova kolonie v Lounech chce připomenout poněkud pozapomenuté dílo architekta Jana Kotěry. Při stavbě čtvrti pro železniční zaměstnance uplatnil Kotěra jako první v Čechách myšlenku architektury zahradního města. Čerpal ze svých znalostí německých a anglických zahradních měst. Jeho cílem bylo vybudovat samostatné město ve městě, spojení výhod venkova i města v jeden celek. K vidění je soubor unikátních dobových fotografií, původních plánů, model Kotěrovy kolonie i nejtypičtějšího rodinného domu.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník