SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Luxferový luxus

tisková zpráva, www.czechdesign.cz - 4. 7. 22:00
Luxferový luxus

Až do 7. srpna 2010 se v Trmalově vile – Kotěrově centru koná výstava Luxferový luxus: nekolektivní bydlení 70. let v Československu. Výstava navazuje komorním výběrem na úspěšné ediční a výstavní projekty Slavné vily Čech, Moravy a Slezska.

Výstava je celostátním výběrem Slavných vil ze všech regionů a ukazuje proměny vilové architektury let sedmdesátých. Sedmdesátá léta nebyla v architektuře dobou nejtemnější normalizace, jak se dnes poněkud povrchně prezentuje. Musíme si uvědomit, že spoustu projektů bylo navrženo v ještě slibných letech 1968, 1969 a 1970 a realizace projektů, stejně jako samotná výstavba, trvala mnohonásobně déle než dnes. O to více to platí u staveb individuálního bydlení, které musely být z drtivé většiny případů stavěny vlastní silou. Často tak docházelo k rasantním škrtům v projektech a k jejich úpravám. Výstava se záměrně nejmenuje individuální, ale nekolektivní, neboť tím představuje drtivou menšinu projektů určených k bydlení, které byly jiné, než kolektivní – masový imperativ doby.

Během výstavy byla deinstalována stálá expozice Bydlení 1900-2000 a Trmalova vila se promění v obydlí sedmdesátých let. Hlavním lákadlem sezónní expozice bude vybavený obývací pokoj nábytkem a předměty denního užívání této doby. „Úskalím ukázkových pokojů je vždycky určitá schematičnost a drobné časové nepřesnosti – setkávají se předměty, které se jinde než v muzejním prostředí nesetkaly a vždycky jde o stylizaci a inscenaci. Ale snažili jsme se předměty vybrat tak, aby dobový život alespoň náznakem ilustrovaly,“ dodává kurátor výstavy Ladislav Zikmund-Lender.

Průřez individuálním bydlením spolu s historickým a teoretickým úvodem o genezi vily a její ideologizaci v dobách reálného socialismu představí doplňující panely.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník