SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Meziříčí vybaví bývalou vězeňskou kapli, bude sloužit kultuře

http://zlin.cz, čtk - 10. 7. 06:12
Meziříčí vybaví bývalou vězeňskou kapli, bude sloužit kultuře

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Více než půl milionu korun vynaloží Valašské Meziříčí na Vsetínsku na vnitřní vybavení obnovené vězeňské kaple. Je to zhruba pětina odhadovaných nákladů, nutných k úpravám objektu, který bude sloužit kulturním účelům. ČTK o tom informoval mluvčí radnice Josef Beneš.

"Bývalou kapli chceme pojmout jako multifunkční prostor vhodný k pořádání komorních koncertů, malých jevištních forem, výstav, přednášek a svatebních obřadů," poznamenala místostarostka Dagmar Lacinová (ČSSD).

Podle Beneše zastupitelé o uvolnění půlmilionové částky živě diskutovali. "Má-li bývalou kapli stejně jako sousední zámek Žerotínů provozovat Kulturní zařízení města, bude vlastně konkurovat samo sobě," upozornil například Jiří Nauš (ODS), který navrhl do vnitřního vybavení neinvestovat a kapli pronajmout.

Většina zastupitelů ale měla jiný názor. "Z uvolněné částky budou vybaveny například sociální zařízení, šatny a kavárna, která pro začátek poskytne zázemí pro účinkující," sdělil Beneš.

Chybět nebudou ani přenosné paravány potřebné pro pořádání výstav. Slavnostní premiéru si bývalá kaple odbude již 17. července. "První akcí, která ve zdejších prostorách proběhne, bude výstava s názvem Slavné vily Zlínského kraje," přiblížila Lacinová.

Radnice opravila objekt, který před první světovou válkou poskytoval duchovní útěchu trestankyním uvězněným v zámku Žerotínů, loni za zhruba 20 milionů korun. Vězeňská kaple a přilehlý hospodářský přístavek tvoří nyní architektonický a funkční celek s opravenou barokní sýpkou a zámkem Žerotínů, který je dominantou města a centrem kulturního dění.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník