SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Ministerstvo kultury a ministerstvo pro místní rozvoj podpořily slavné vily

Eva Tichá - Ministerstvo kultury - 10. 5. 22:00
Ministerstvo kultury a ministerstvo pro místní rozvoj podpořily slavné vily

Výstavu „Slavné vily Čech, Moravy a Slezska a slavné vily Slovenska“ zahájili náměstkyně ministra kultury PhDr. Anna Matoušková a náměstek ministra pro místní rozvoj Ing. Miroslav Kalous v prostorách nové budovy Fakulty architektury Českého vysokého učení technického.

K vidění jsou tu fotografie, projekty i makety domů, v nichž experimenty tvůrců dostaly velký prostor. Vily spojené se zvučnými jmény architektů Kotěry, Gočára, Bílka, Jurkoviče a mnoha dalších vzbuzují respekt a úctu. Stejně tak majitelé slavných vil si zaslouží pozornost. Právě oni péčí o své domy významně obohatili naše kulturní dědictví.

Podle názoru odborníků právě na vilových stavbách je možné vyložit a interpretovat celé dějiny architektury.

Náměstkyně ministra kultury PhDr. Anna Matoušková ocenila součinnost všech, kteří podpořili vznik výstavy o slavných vilách a uvedla: „Slavné vily jsou atraktivní součástí našeho kulturního dědictví. Jsou nejen dobrou učebnicí dějin architektury, ale skrývají v sobě zajímavé kapitoly ostatních součástí dějinného poznání. K těm nejpřitažlivějším patří osobní příběhy jejich majitelů, stavitelů a architektů. Díky soustředění zájmu odborníků na „slavné vily“, se tento typ kulturního dědictví stává stále více zajímavým fenoménem pro oblast cestovního ruchu. Oceňuji, že se tato výstava koná právě v nové budově Fakulty architektury ČVUT. Věřím, že bude bohatým zdrojem inspirací pro mladé architekty..“

České vily se v Praze představily již podruhé. Z Prahy poputují Slavné vily Čech na Moravu do Muzea umění v Olomouci, odsud dále do Ostravy a následně do Bratislavy.

Výstava „Slavné vily Čech, Moravy a Slezska a Slavné vily Slovenska“ (www.SlavneVily.cz) na Fakultě architektury ČVUT představí výběr 120 vil z České republiky a 65 vil ze Slovenské republiky. Texty na výstavních panelech jsou doplněny novými i dobovými fotografiemi a plány. Česká část výstavy, připravená prof. Vladimírem Šlapetou a prof. Pavlem Zatloukalem se zaměřila na vily od 19. století do současnosti, slovenský výběr, vedený panem prof. Matúšem Dullou, je bohatší například o dva příklady římských vil ze 3. století. Kromě výstavních panelů jsou zde k vidění trojrozměrné modely českých i slovenských vil.

Výstava bude doplněna bohatým doprovodným programem, zahrnujícím přednášky Ing.arch. Zdeňka Lukeše a Prof. Jindřicha Vybírala, komentované prohlídky a exkurze Prof. Matúše Dully a Ing. Jana Stěničky.

Výstava "Slavné vily Čech, Moravy a Slezska" a "Slavné vily slovenska" v nové budově Fakulty architektury ČVUTVýstava "Slavné vily Čech, Moravy a Slezska" a "Slavné vily slovenska" v nové budově Fakulty architektury ČVUT
Náměstkyně ministra kultury PhDr. Anna Matoušková, předseda předst. FOIBOS Marek Veselý a náměstek ministra pro místní rozvoj Ing. Miroslav Kalous
Maketa vily Srtis - Bratislava, Jozef Ondriaš, Jiří Závodný 1993
Náměstkyně ministra kultury PhDr. Anna Matoušková (vpravo) před zahájením výstavy
Slovo náměstkyně ministra kultury pro kulturní dědictví PhDr. Anny Matouškové
Květina pro náměstkyni ministra kultury PhDr. Annu Matouškovou
Náměstkyně ministra kultury PhDr. Anna Matoušková při podpisu pamětní knihy výstavy
První návštěvníci výstavy "Slavné vily"
Interiér výstavního prostoru nové budovy Fakulty architektury ČVUT

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník