SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavná brněnská vila Stiassni, ve které spal i Castro, se otevřela návštěvníkům

zpravy.idnes.cz - 9. 8. 22:00
Slavná brněnská vila Stiassni, ve které spal i Castro, se otevřela návštěvníkům

Práh slavné brněnské vily Stiassni ve čtvrtek odpoledne překročili první návštěvníci. Před třináctou hodinou se jich u hlavního vchodu z Hroznové ulice sešly více než čtyři desítky. Postupně však přicházeli další a odborný komentář památkáře Petra Czajkowského už poslouchalo okolo padesáti lidí.

"Tuto cennou památku, kterou většina z vás zná pod názvem vládní vila, si v letech 1927 až 1928 nechali v Pisárkách postavit manželé Alfred a Hermine Stiassni od významného architekta Ernsta Wiesnera. Dnes je jedním z dokladů mezinárodního významu brněnské meziválečné architektury," začal výklad Czajkowski.

Hlavními dveřmi, kterými ve dvacátých a třicátých letech vcházeli pouze členové rodiny Stiassni a jejich hosté, vešli návštěvníci do velké vstupní haly. Převažovali mezi nimi starší lidé, přesto ani těch mladších nebylo v Hroznové ulici málo.

"Jako bývalý student estetiky jsem si nemohl nechat ujít takovéto speciální otevření. Zatím jsem viděl jen nějaké fotografie, tak se chci dozvědět více o historii i budoucnosti stavby," přiznal jeden z účastníků prohlídky Tomáš Vostrejž.

V místech, kde se setkávali čeští i zahraničí státníci, se skupinka rozdělila na dvě poloviny. První absolvovala spolu s Czajkowským cestu po pokojích v prvním patře. Prohlédli si apartmán Hermine Stiassni, ale také křídlo budovy určené výhradně služebictvu.

"Vila je důrazně rozdělena na obytnou a obslužnou část. Ta se výrazně liší vzhledem. Na podlaze jsou například místo parket kachličky. Služebnictvo mělo i zvláštní vchod," objasnil průvodce.

Druhá skupina mezitím vyčkávala v jídelně, kde možná večeřel i kubánský prezident Fidel Castro. Lidé si také sami mohli prohlédnout rozlehlou terasu a zahradu s bazénem. Poté, co skončila první prohlídka, absolvovali třicetiminutový komentovaný okruh i oni.

Mohla by sloužit jako galerie

Po druhé světové válce sloužila vila vládě. Ubytovávaly se tady zahraniční návštěvy a významné osobnosti. "Údajně tady nějakou dobu bydlel prezident Beneš, po něm i Antonín Zápotocký. Zatím se nám však v návštěvní knize nepodařilo najít podpis ani jednoho z nich," řekl návštěvníkům Czajkowski."

Vila bude otevřená pro veřejnost ještě příští týden od 10 do 16 hodin. Lidé si vždy v jedenáct hodin mohou poslechnout stejný odborný výklad jako první návštěvníci. Ostatní mají možnost si projít pokoje, ale i překrásnou zahradu sami.

Další osud stavby má v rukou Národní památkový ústav. "Vznikne tady metodické centrum pro výzkum a dokumentaci architektury 20. století. Chceme také umožnit lidem se sem podívat. Mohly by se tu konat výstavy," objasnil plány do budoucna ředitel Národního památkového ústavu v Brně Petr Kroupa.

Ernst Wiesne

Ernst Wiesner byl slavný brněnský meziválečný architekt.
Více zde.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník