SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily doputovaly do moravských Athén

František Matoušek - Svitavský deník - 13. 12. 08:15
Slavné vily doputovaly do moravských Athén

Moravská Třebová – Do města dorazila výstava o slavných vilách devatenáctého a dvacátého století.

Moravská Třebová, které se přezdívá moravské Athény, je město s jedinečnou středověkou architekturou. Není divu, že byla vyhlášena i městskou památkovou rezervací. Urbanistický vývoj se však nezastavil. K městu patří i moderní architektura. To ostatně prozrazuje také putovní projekt agentury Foibos, který mapuje slavné vily devatenáctého a dvacátého století v celé České republice.

Adekvátní část je logicky věnovaná také Pardubickému kraji. Výstava šedesáti atraktivních panelů je doprovázena vždy křtem stejnojmenné publikace krajské dimenze. Projekt, výstavy i knihu, autorsky připravili historici a fotografové. Lidem tak zpřístupňují jedinečnou architekturu kraje. Obě varianty přinášejí dostatek relevantních a vyčerpávajících informací, včetně fotografií, stavebních plánů, modelů staveb či příběhy o architektech i stavitelích.

Vernisáž výstavy v moravskotřebovském muzeu se uskutečnila pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka a nového starosty města Miloše Izáka. Přilákala sedmdesátku nadšených občanů.

Hudba a tanec

Svým sofistikovaným programem se stala nejen atraktivní, ale i famózní podívanou v adventním čase, kdy ožívají všelijaké tradice. Podíleli se na něm kreativní frekventanti zájmových kroužků umělecké školy. Hudební hity Jaroslava Ježka dokonale zvládly Pavlína Zahradníková (klavír) a Jaroslava Jašková (pozoun). Pro návštěvníky byl netradiční novinkou tanec dua Tereza Kocumová a Petr Hrubý, kteří bravurně zvládli moderní jive.

Následného křtu knihy „Slavné vily Pardubického kraje“ se zhostilo vedení radnice, starosta Miloš Izák, místostarostové Václav Mačát a Pavel Brettschneider, ředitelka muzea Jana Martínková a zástupce agentury Foibos. „Je dobré, že si občané uvědomí i náš architektonický podíl v rámci kraje, k němuž zatím dlouho nepatříme. Jestliže se podaří naplnit agentuře Foibos její postupné cíle, příští kniha bude o významných stavbách v Moravské Třebové a ta by mohla mít u našich občanů ještě větší ohlas. I proto její projekt plně podporujeme a uděláme vše, aby došel co nejdříve naplnění,“ slíbil Václav Mačát.

Spokojení návštěvníci našli mezi výstavními panely i dobře známou vilu Carla Bibuse na ulici Lanškrounská (dnes Sandrik).

Na výstavu mají všichni dlouhé dva měsíce. Bude zpřístupněná až do 20. ledna 2011, a to v dopoledních i odpoledních hodinách.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník