SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily jsou k vidění v muzeu

Milena Jínová - Nymburský deník - 20. 4. 07:40
Slavné vily jsou k vidění v muzeu

Nymburk - Vlastivědné muzeum v Nymburce připravilo výstavu o slavných vilách Středočeského kraje. Otevřeno je do 29. května.

Netradiční zajímavá výstava je od čtvrtka k vidění ve Vlastivědném muzeu v Nymburce. Návštěvníci se mohou seznámit s celkem 57 architektonickými skvosty.

Výstava je doplněna o originální ženské oděvy městské módy z let 1860 - 1960, vzácnými secesními lustry a unikátními vázami a jardiniery Milana Havlíčka z období kolem roku 1910 a dobovým nábytkem. Formou panelů se dozvíte různé příběhy o vilách či o osobě s vilou spojenou. Každý panel zobrazuje jednu vilu či vilový komplex, včetně plánu a popisu. Výstava je rozdělena podle období – od historismu (1860) přes modernu, kubismus, funkcionalismus, období 1945 - 1989 až po současnost.

Nymbursko se může pochlubit hned sedmi architektonickými skvosty. Připomenuta je zde například známá vila Kouřimka z Poděbrad, přehlédnout nemůžete ani vilu Michaela Beniese Emila Králíčka z let 1912 - 1913, která byla v roce 2004 zapsána do Ústředního seznamu kulturních památek.

Nymburk je zastoupen vilou Františka Löwita architekta Jana Šebánka. „O ní víme, co se týká autorství, velmi málo. Architektovy stopy mizí někdy v padesátých letech. Jsou v ní zapsané ne příliš optimistické životní příběhy,“ uvedla na vernisáži spoluautorka expozice Šárka Koukalová.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník