SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily našeho kraje

Lenka Nyklová - Jičínský deník - 1. 4. 05:59
Slavné vily našeho kraje

Jičínsko - V době, kdy se na světlo světa vyklubala prostřednictvím umělecké agentury FOIBOS odborná publikace „Slavné vily Královéhradeckého kraje“ od Petra Urlicha a kolektivu, jiné významné domy dosud čekají na docenění své architektonické hodnoty.

Z jičínského regionu byly mezi slavné vily „nominovány“ například historicky první kubistická stavba od Pavla Janáka, vila dcery Boženy Němcové od architekta Dušana Jurkoviče, dům od firmy Emila Králíčka, vila bratří Kavalírů v Hořicích, vila hořického stavitele Jindřicha Maliny, Suchardův dům v Nové Pace ad.

Osud vily

Zatímco byla včera tato bohatě ilustrovaná kniha pokřtěna, na Benešově nábřeží ve Dvoře Králové nad Labem se chystá demolice vily regionálně nesmírně významného továrníka Josefa Sochora (1866 – 1931), zakladatele textilní továrny, která postupně přerostla ve stávající podnik TIBA. Sochorova vila vznikla spolu s prvními průmyslovými objekty textilky již v roce 1904.

Úspěšný královédvorský podnikatel ve druhé polovině 20. let dvacátého století spolupracoval s nejlepšími českými staviteli a architekty, mezi nimiž byli Josef Gočár, Josef Grus, Pavel Janák, Karel Jarolímek, František Jirásek nebo firma Nekvasil. Firma pod vedením stavitele Františka Jiráska začala v roce 1926 v blízkosti tehdejší Sochorovy továrny s výstavbou dělnických domů. Dům Josefa Sochora prošel mnohými stavebními úpravami. Konečnou tvář stavbě vtiskli v letech 1920 – 1922 architekti Gočár, Jarolímek, Gutfreund a další.

Přesto, že má vila nevyvratitelné výtvarné kvality, její současný majitel, firma Imobilia Sen, uvažuje o její demolici.

Podaří se malý klenot českého kulturního dědictví zachránit podobně jako Gočárovu secesní vilu Anička v Hradci Králové, za kterou se postavil dvanáctitisícový dav formou petice, a památkáři se spojili se Společností ochránců památek ve východních Čechách, aby se prosadilo prohlášení domu za kulturní památku?

Nebo se podaří navázat kontakt s potomky původního majitele Josefa Sochora a zapojit je do obnovy rodinné vily?

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník