SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné vily otevřou výstavní sezonu

Bruntálský a krnovský deník - 13. 1. 04:58
Slavné vily otevřou výstavní sezonu

Krnov - Nová výstavní sezona ve Flemmichově vile v Krnově bude zahájena už v druhém lednovém týdnu. Na pátek 9. ledna se připravuje vernisáž regionální části celostátního projektu Slavné vily.

Celostátní projekt umělecké agentury FOIBOS s názvem Slavné vily dorazil i do Moravskoslezského kraje. Od konce září se mohli se skvosty moderní architektury našeho regionu seznámit zájemci v Ostravě a Opavě. Třetím městem v pořadí, kde bude výstava postupně prezentována, se stane Krnov.

Hierarchie putování výstavy po jednotlivých městech byla stanovena podle jejich významu, Krnov je tedy vnímán jako třetí nejdůležitější. Určitě právem, protože naše město je zde zastoupeno hned sedmi význačnými stavbami. Jedná se o tři vily rodiny Larischů, Chlupaczkovu vilu, vily dr. Goldberga a Gustava Kandlera a samozřejmě pýchu města – Flemmichovu vilu.

„Město Krnov, které při realizaci výstavy s agenturou FOIBOS spolupracovalo, se má skutečně čím pochlubit. Jeho významné postavení a architektura, zvláště z počátku minulého století, je svázána s věhlasnými jmény Leopold Bauer a Otto Prutscher. Druhý jmenovaný je autorem projektu Flemmichovy vily, jeho další jedinou stavbou v naší republice je vila v Ústí nad Labem,“ pochlubila se starostka Krnova Renata Ramazanová.

„Ve všech krajích přebírali záštitu nad projektem jejich hejtmané. Protože máme čerstvě po volbách, bude Krnov zároveň prvním městem, které by mělo výstavu otevřít pod záštitou hejtmana nového. Spolu se zástupci agentury FOIBOS chceme pana Jaroslava Palase o záštitu právě požádat. Věříme, že tuto poctu přijme,“ dodala starostka. A protože nový hejtman Moravskoslezského kraje má ke Krnovu skutečně hodně blízko, organizátoři doufají, že pokud mu to jeho pracovní povinnosti dovolí, stane se i význačným hostem na vernisáži.

Expozice seznamuje diváky prostřednictvím kreseb, plánů, fotografií, modelů, ale také dobového nábytku či užitého umění s pěti desítkami architektonicky významných rodinných sídel, která vznikala od poloviny 19. století do současnosti a představují svědectví o kulturní, estetické, umělecké i technické úrovni doby. Stavby, které se vyznačují harmonickým vztahem účelu a formy budovali jejich majitelé jako rodinná sídla a do jejich projektování a výstavby zapojili nejlepší domácí i zahraniční architekty.

Projekt Slavné vily Čech, Moravy a Slezska je realizován pod patronátem manželky prezidenta České republiky, paní Livie Klausové.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník