SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavnou Šlapetovu vilu si poprvé prohlédla veřejnost

Moravskoslezský deník - Tereza Krumpholzová - 7. 9. 22:00
Slavnou Šlapetovu vilu si poprvé prohlédla veřejnost

Ostrava - „Je to úžasné, moc se nám tady líbí,“ nešetřili chválou lidé, kteří v sobotu navštívili Šlapetovu vilu, jednu ze čtyř národních kulturních památek Ostravy. Majitelka ji zpřístupnila veřejnosti vůbec poprvé v rámci kandidatury Ostravy na Evropské hlavní město kultury 2015.

Když Irena Kalinová ze Slezské Ostravy často procházela kolem Šlapetovy vily na Čedičové ulici č.8, nikdy ji nenapadalo, že se do domu, který tak obdivuje jednou podívá. „Vždycky se mi ta vila moc líbila, je to nádhera a jsem šťastná, že jsem se mohla podívat i dovnitř. Úžasné je dispoziční řešení domu a také to, jak je všechno do detailů promyšleno a všechno na sebe navazuje. Vymyslet něco takového v roce 1936 je opravdu neuvěřitelné,“ nešetřila chválou žena, která si svůj sen mohla splnit díky obětavosti současné majitelky domu, Drahoslavy Doležílkové. Ta vilu zpřístupnila v rámci kandidatury Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Právě dnešním tak dnem odstartovala série komentovaných prohlídek, které budou pokračovat ještě dvě následující soboty.

„Bylo to jedním slovem úžasné. Nevím co víc říct, snad jen to, že děkuji majitelům domu za jejich ochotu a za to, že jsem se mohla podívat dovnitř,“ podělila se o své pocity Marie Gacková z Ostravy.

Funkcionalistická perla má své obdivovatele také v Českých Budějovicích. Jsou jimi Michael a Jaroslava Šmucrovi, kteří si dnes vilu také prohlédli. „Moc se nám tady líbí. Jsme nadšeni hlavně z dobového kotle,“ řekli manželé a prozradili, že svůj dům už také zpřístupnili veřejnosti. „Bydlíme v domě, jehož historie sahá až do třináctého století. V rámci Dnů kultury, které v našem městě probíhají, jsme již několikrát pustili veřejnost dovnitř. Moc se nám totiž takové akce líbí,“ shodli se manželé.

Slavná vila, která je jednou ze čtyř národních kulturních památek Ostravy je dílem Lubomíra a Čestmíra Šlapetových. Nemalou zásluhou na mimořádnosti stavby má fakt, že většina jejího vnitřního vybavení zůstala po celá dlouhá desetiletí téměř beze změny zachována. Jedná se především o řadu funkčních detailů, jakými jsou například zásuvky, vypínače, svítidla, umyvadla, keramické obklady či vestavěné skříně, stejně jako o samotné zařízení – teplovzdušné topení s kotlem, kuchyňský elektrický sporák, elektrická akumulační kamna a jiné.

O prohlídku vily mají lidé obrovský zájem, což majitelku Drahoslavu Doležílkovou velmi těší. „Byla jsem trochu nervózní z toho, že bude po době chodit tolik lidí. Teď jsem ale nadšená, že se jim tady líbí a že je o dům takový zájem,“ řekla žena.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník