SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Stavební klenoty jsou i na Žďársku

Lenka Mašová - Žďárský deník - 2. 10. 04:01
Stavební klenoty jsou i na Žďársku

Žďársko - Desítka staveb ze žďárského okresu je zařazena v knize Slavné vily kraje Vysočina. Ta je součástí stejnojmenného projektu patřícího do celorepublikové prezentace Slavné vily Čech, Moravy a Slezska.

Publikace s vysočinskými významnými objekty bude pokřtěna v oblastní galerii v Jihlavě 3. října. Cílem je představit dosud méně známou tvář moderní architektury kraje, historii rodinných sídel, životních příběhů i osudů domů samých. „Vily byly vybírány podle architektonického významu. Nakonec bylo z objektů v kraji Vysočina vybráno padesát jedna staveb,“ popsal autor projektu Oldřich Janota.

Do desítky vybraných zajímavých objektů se „vešly“ například dvě stavby z Velkého Meziříčí. „Jedná se o Jelínkovu vilu a vilu naproti gymnáziu v Sokolovské ulici,“ řekl starosta Meziříčí František Bradáč.

Zajímavá vila Gustava Jaroška je k vidění v Dalečíně. „Objekt je v soukromém vlastnictví a funguje jako příležitostná ubytovna pro turisty,“ uvedl starosta Dalečína Pavel Kadlec.

Jimramovu umístění mezi místy se slavnými budovami zajistil objekt Josefa Železného v Dolní ulici. „Těší nás, že se vila dostala mezi nejzajímavější stavby na Vysočině, zajímavých staveb by se našlo v Jimramově více. Například secesní vila stavitele Veselského. Ta byla nedávno vyhlášena památkou a myslím si, že je trochu opomenuta,“ vyjádřil se starosta Jimramova Pavel Kalášek.

Okresní město na seznam vil „přispělo“ čtyřmi stavbami. Kromě takzvané letní prelatury a zámku pořadatele akce zaujala vila Josefa a Barbory Smeykalových ve Veselské ulici a dům Františka Víznera v Sychrově ulici.

Křižanov se může pyšnit vilou Růženy a Josefa Požárových a letním domem Antonína Podrábského.

V jihlavské oblastní galerii bude křestem knihy Slavné vily kraje Vysočina zahájena stejnojmenná výstava. Ta obsáhne například výstavní panely s texty, mimo jiné i o osudech stavebníků, aktuální i dobové fotografie, obrazy, modely domů či architektonické plány.

Výstava potrvá do 2. listopadu. Projekt pořádá umělecká agentura Foibos, která již podobným způsobem představila architektonické klenoty v dalších místech České republiky.

Slavné vily na Žďársku

– Jelínkova vila, Velké Meziříčí
– vila naproti gymnáziu, Velké Meziříčí
– vila Růženy a Josefa Požárových, Křižanov
– letní dům Antonína Podrábského, Křižanov
– vila Gustava Jaroška, Dalečín
– vila Josefa Železného, Jimramov
– letní prelatura, Žďár nad Sázavou
– zámek, Žďár nad Sázavou
– vila Barbory a Josefa Smejkalových, Žďár nad Sázavou
– dům Františka Víznera, Žďár nad Sázavou

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník