SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Šumný Kyjov má co nabídnout

Zdeněk Šmýd - Hodonínský deník - 24. 10. 05:25
Šumný Kyjov má co nabídnout

Kyjov - Kyjov byl podle odborníků po Brně druhým nejvýznamnějším centrem moderní architektury na jižní Moravě

Jelikož do Kyjova ještě proslulý televizní pořad Šumná města nedorazil, mohlo by se zdát, že město nemá co nabídnout. Není to pravda. Kyjovští byli mezi válkami naklonění moderní architektuře mnohem více než jiná města jihu Moravy, proto si podle odborníků dokonce město vytvořilo v oblasti architektury výjimečnou pozici. Dodnes jsou tam k vidění funkcionalistické perly. Ty jsou k zhlédnutí nyní i s odborným výkladem v Radniční galerii, kam se přestěhovala z Brna výstava Slavné vily Jihomoravského kraje.

„Je to zcela výjimečná záležitost. Kyjov skutečně představoval, s výjimkou Brna, na dnešním území Jihomoravského kraje nejvýznamnější město, kde byli jednak městská rada i obyvatelé otevřeni všem těm moderním tendencím a byli pro architekturu. Bylo to částečně způsobeno tím, že u města se tehdy narodili tří významní architekti,“ soudí kurátor výstavy Jan Sedlák.

Míní tím Ludvíka Hilgerta, Josefa Poláška a Bohumila Turečka. Tuto trojici renomovaný architekt Vladimír Šlapeta nazval Kyjovskou skupinou. Polášek s Turečkem významně ovlivnili nejen vzhled Kyjova, ale také Brna, které v moderní architektuře udávalo na Moravě směr. Výstava je spojena i s knihou. „Nedávno jsme pokřtili Slavné vily kraje Vysočina, zbývají čtyři kraje, na závěr uděláme obrovskou souhrnnou výstavu Slavné vily Moravy, Čech a Slezska v Národním technickém muzeu v Praze. Velká cena těchto publikací je v tom, že týmy odborníků objevují neprávem zapomínané a vynikající architekty, ale i stavebníky a osobnosti měst, které zadaly stavby těchto domů,“ řekl Oldřich Janota, autor myšlenky z umělecké agentury Foibos.

Ke vzniku knihy přispěla i kyjovská radnice. „Jsem rád, že díky publikaci se mohou čtenáři seznámit s tím, že Kyjov není pouze městem kultury, folkloru a vinařství, ale i pamětihodností v oblasti architektury. Ostatně je zde velmi dobře popsán architektonický počin tří významných osobností, kteří z Kyjova pochází,“ zhodnotil kyjovský starosta František Lukl.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník