SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Výstavy roku: akty i obří sochy

David Kresta - Sedmicka.cz - 4. 3. 23:00
Výstavy roku: akty i obří sochy

Muzeum umění Olomouc odhalilo plán výstav pro letošní rok. Některé jsou exkluzivní.

Těla bez hlav, nahé slečny i židle nejrůznějších tvarů budou v letošním roce lákat pozornost návštěvníků Muzea umění. Výstavní plán počítá s dvanácti novými expozicemi, z nichž některé se už nyní dají označit za exkluzivní.

Největší pozornost soustředí vedení olomouckého muzea na výstavu světoznámé polské sochařky Magdaleny Abakanowicz. „U nás její jméno tak zvučné není, přitom patří k absolutní špičce světového sochařství druhé poloviny minulého století. Olomoucká výstava bude vůbec první retrospektivou této sochařky na území České republiky,“ upozornil mluvčí Muzea umění Petr Bielesz. Osmdesátiletá umělkyně přišla s konceptem monumentálních bezhlavých figur, které znázorňovaly pocit člověka žijícího ve 20. století. „Základ expozice budou tvořit gigantické a odosobněné postavy, které autorka zapůjčí do Olomouce přímo ze svého ateliéru,“ doplnila kurátorka Štěpánka Bieleszová.

Naopak ve vlastních sbírkách zapátrají pracovníci muzea při přípravě expozice s názvem Tentokrát nesedat. „Nabídneme ukázky sedacího nábytku za posledních sto let. Jak název napovídá, návštěvníci si tento nábytek můžou pouze prohlížet, přestože je židle určitě budou lákat k odpočinku,“ zdůraznil Bielesz.

Letos také vedení muzea naváže na atraktivní výstavu Slavné vily Olomouckého kraje, která patřila v roce 2007 k nejnavštěvovanějším. „Tentokrát se soustředíme na představení těch nejzajímavějších vil v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Kromě informativních panelů s fotografiemi si návštěvníci budou mít možnost prohlédnout i modely objektů,“ popsal Bielesz a doplnil, že Olomouc bude mít na výstavě pět zástupců. „Mezi sto dvaceti objekty z celé republiky je i vila Primavesi nebo vila Julia Pelikána,“ uvedl Bielesz.

Zejména pánové asi ocení vůbec první retrospektivu olomouckého fotografa Jaroslava Vávry. „Patřil k pozoruhodným průkopníkům barevné fotografie aktů v celém tehdejším Československu,“ upozornil kurátor Ladislav Daněk. V netradiční podobě představí muzeum slavnou Dalimilovu kroniku. Nikoliv na papíře, ale jako textilii. „Tkaná tapisérie je dílem olomoucké výtvarnice a učitelky dějin umění Věry Mičkové, která u nás už před čtyřmi roky vystavila pětašedesát metrů dlouhou repliku Tapisérie z Bayeux. Tentokrát si vybrala dvacet ilustrací z Dalimilovy kroniky,“ sdělil Bielesz.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník