SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Za slavnými vilami Zlínského kraje do Kroměříže

Týden.cz - 5. 10. 04:44
Za slavnými vilami Zlínského kraje do Kroměříže

Perly moderní architektury představuje výstava nazvaná Slavné vily Zlínského kraje, která je od úterý k vidění v Galerii v podloubí Muzea Kroměřížska. Expozice ukazuje luxusní domy baťovského Zlína, díla funkcionalistická, ale také vilové stavby posledních let, řekl ředitel muzea Jiří Stránský. Výstava potrvá do 16. listopadu.

Expozici doprovází vydání stejnojmenné publikace, zachycující padesát těchto staveb. Samotná Kroměříž je v knize i na výstavě zastoupena čtyřmi významnými objekty. "Jedná se například o funkcionalistickou vilu u Bezručova parku či o neofunkcionalistickou na Barbořině," poznamenal Stránský.

Výstava představuje řadu architektonických a interiérových detailů a také modelů vybraných vilových staveb, vyrobených posluchači Fakulty architektury VUT v Brně a Střední průmyslové školy stavební ve Valašském Meziříčí.

Podle autorů expozice, jimiž jsou historikové a architekti, bylo bydlení vyšší a střední vrstvy ve vilových stavbách, postavených ve všech větších městech kraje a reprezentujících vývoj architektury i individuální historii významných osobností, ve druhé polovině 20. století záměrně opomíjeno. Výstava a kniha mají tento nedostatek napravit.

Vzpomínky na Gahuru

Návštěvníci tak uvidí stavby, které před první světovou válkou navrhli Hubert Gessner, Dušan Jurkovič a Jan Kotěra, vily Jaroslava Stockara-Bernkopfa, Josefa Místeckého a lokálních stavitelů z doby národního slohu a hnutí zahradních měst. Připomenuty jsou také individuální stavby Baťova Zlína navržené Františkem L. Gahurou a Vladimírem Karfíkem či funkcionalistické stavby Lubomíra a Čestmíra Šlapetových, Bohumíra Kupky, Ludvíka Hilgerta a Jaroslava Grunta. Součástí expozice je i výjimečná skupina vil z 50. let minulého století od zlínského architekta Zdeňka Plesníka pro cestovatele Hanzelku a Zikmunda a hudebního skladatele Lišku.

Expozice i kniha jsou součástí projektu Slavné vily Čech, Moravy a Slezska. Výstava Slavné vily Zlínského kraje byla poprvé prezentována v květnu ve Zlíně, následně ji viděli návštěvníci ve Valašském Meziříčí.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník