SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Pamětní medaile Dušana Jurkoviče

FOIBOS - 23. 3. 07:00
Pamětní medaile Dušana Jurkoviče

V prosinci uplynulo šedesát let od smrti slovenského architekta Dušana Jurkoviče. Příští týden bude k tomuto výročí vydána zlatá a stříbrná pamětní medaile.

Dušan Samo Jurkovič se narodil 23. srpna 1868 v obci Turá Lúka. Od roku 1884 studoval na vídeňské Státní průmyslové škole, poté pracoval v ateliéru architekta Bully v Martině a v ateliéru Michala Urbánka ve Vsetíně. Na sklonku 19. století se přestěhoval do Brna a stal se významnou osobností tamějšího společenského života. Z přelomu století také pocházejí Jurkovičovy nejznámější architektonické realizace - například Jurkovičova vlastní vila v Žabovřeskách. Po skončení První světové války se Dušan Jurkovič vrátil zpět na Slovensko.

K nejznámějším Jurkovičovým projektům patří Pustevny na Radhošti, lázeňské stavby a kolonáda v Luhačovicích, rekontrukce zámku v Novém Městě nad Metují, Slovenský dom ve Skalici nebo například Mohyla M. R. Štefánika na Bradle.

Z Jurkovičovy tvorby v oblasti rodinného bydlení zmiňme návrhy zařízení vlastního brněnského bytu vzniklé v roce 1899, projekt nájemního domu Bohumila Škardy z roku 1908, dělnické kolonie v Novém Lískovci, vilu Jana Náhlovského v Praze a vilu Adolfa Raaba v Písku.

Dušan Samo Jurkovič zemřel 21. prosince 1947 v Bratislavě.

Pamětní medaile

Autorem je Vladmír Oppl. Medaile vznikla ve spolupráci s rytcem Lubomírem Lietavou.

Více o medaili na www.zlate-mince.cz.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník