SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Děkujeme
za podporu
a spolupráci

Hl. město Praha

MČ Praha 10

Strom

John Deere

Alvarez

Výstava Architekt Eduard Hnilička v Trmalově vile

FOIBOS - 6. 8. 13:41
Výstava Architekt Eduard Hnilička v Trmalově vile

V úterý 13.8. se od 18 hodin uskuteční v Trmalově vile vernisáž výstavy o architektu Eduardu Hniličkovi. Těšíme se na vaši návštěvu!

Výtvarně nadaný chlapec z úřednické rodiny vystudoval německou reálku v Praze, pak Školu architektury na ČVUT u prof. Kouly, Šulce a Balšánka, absolvoval v roce 1913. Aktivně se zájímal o historickou architekturu Prahy, fotografoval, kreslil, dokumentoval a zaměřoval.

S arch. Jiřím Krohou se podílel na přípravě jeho výstavy v Domě umělců v Praze roku 1920. Oba architekti pracovali v atelieru v Karlíně, spolupracovali na mnoha soutěžních návrzích s arch. Novotným, Janákem, Kvasničkou. Také publikovali své práce a návrhy v časopisech Styl, České slovo, Časopis čs. architektů, Architektonický obzor. Od 30. let pracovali samostatně.

Mezi Hniličkovy realizace staveb patří část vilové zástavby Ořechovka, Domovy Starodružiníků v Dejvicích, vilová kolonie Šumava na Smíchově, vila primária Českého kvarteta prof. Karla Hoffmanna v Praze–Podolí, státní domy v Semilech, Bílině, v Praze Dejvicích, Vinohradech a na Palmovce. K výstavbě prvorepublikových Masarykových škol se přidal realizacemi v Mariánských Lázních, Lubenci, Novém Sedle, Rudolicích. Pro soukromou výstavbu navrhl vily v Praze na Smíchově, ve Strašnicích, na Zbraslavi, v Dolanech u Kralup, v Senohrabech.

Speciální zakázkou byly stavby hotelového multifunkčního typu YMCA s bazénem a tělocvičnou v Praze Na Poříčí, v Banské Bystrici a Znojmě z 30. let 20. století. Z technických staveb jsou důležité hangáry letiště Ruzyně ( s arch. Hruškou a Slámou), usměrňovací stanice Elektrických podniků hl. m. Prahy v Praze Libni a návrhy výstavních pavilonů firmy Sigma pumpy Sigmund.

Velmi se věnoval práci ve výboru Klubu za Starou Prahu, kde jako ilustrátor a fotograf spolupracoval na sbornících a knihách s Dr. Pochem, Wirthem, Merhoutem a přítelem arch. Hübschmannem. Dále se věnoval grafické práci s tématikou Prahy, přírody a ochrany památek, drobné grafice, PF, ex libris. Od roku 1912 spolupracoval jako grafik s bratrem své ženy – Emilem Pacovským, výtvarným teoretikem a vydavatelem, na grafické edici Veraikon. Jeho dobře zařízenou grafickou dílnu používal i kolega arch. Jan Kotěra, v jehož technickém atelieru pracoval Hnilička v letech 1915–1918. Jeho velké olejomalby jsou převážně s tematikou Skochovic, letního sídla jeho rodiny.

Byl dvakrát ženat. Dvě ze tří dcer, Květa Radová a Eliška Kafková, byly profesionální výtvarnice.

Eduard Hnilička zemřel v roce 1967 a je pohřben na Olšanských hřbitovech v Praze. Jeho pozůstalost je uložena v Archivu architektury a stavitelství Národního technického muzea v Praze.

Výstava Eduard Hnilička (1887–1967)
Trmalova vila, Vilová 11, Praha 10

Vernisáž 13.8. 2013 od 18 hodin

Výstava potrvá v Trmalově vile do 1. září.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1.5
(hodnotilo 4 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník