SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Výstava Jože Plečnik a Praha v Lublani

- 28. 10. 19:27

Jak nás informovalo velvyslanectví České republiky v Lublani, byla v tomto městě uvedena velkoplošná výstava pod širým nebem věnovaná dílu Jože Plečnika, které tento lublaňský architekt vytvořil v Praze a na dalších místech České republiky.
Na přípravě výstavy se podílelo také naše nakladatelství FOIBOS BOOKS a Kotěrovo centrum architektury, takže rádi Vám zprostředkováváme pohled na výstavu.

Výstava je k vidění ve dnech 26. 10. 2020 – 26. 11. 2020 v samotném centru Lublaně, na nábřeží řeky Lublanice, v části Krakovski nasip, kde prostřednictvím 22 panelů seznamuje slovinskou veřejnost s dílem J. Plečnika, které vzniklo během jeho působení v Praze. Výstavu si můžete prohlédnout na https://www.mzv.cz/ljubljana/cz/informace_pro_krajany_a_
obcany_cr/vystava_joze_plecnik_a_praha_pod_sirym.html


Jedná se o koncept, kdy je výstava instalována pod širým nebem a umožňuje slovinskému publiku seznámit se s tvorbou J. Plečnika i v době pandemie COVID-19, kdy převážná část kulturního života ve Slovinsku byla výrazně omezena.

Aktuální epidemiologická situace neumožnila slavnostní otevření výstavy, úvodní slovo velvyslance proto zprostředkováváme alespoň touto cestou.

Vážení přátelé,

jsem velmi rád, že i v této nelehké době vyvolané pandemií COVID-19, Velvyslanectví České republiky v Lublani mohlo podpořit kulturní život v Lublani a ve Slovinsku a připomenout ikonu česko-slovinských kulturních vztahů - Jože Plečnika.

Jsem přesvědčen, že kultura představuje povzbuzení v každé době. O to důležitější roli pak přebírá v čase krize, kdy nám pomáhá vyrovnat se s překážkami a udržet si pozitivní náhled na svět.

Původně plánované slavnostní zahájení výstavy mělo být i připomínkou 102. výročí vzniku samostatného Československa. Bohužel aktuální situace kolem celosvětové epidemie způsobené COVID-19 nám neumožnila jak konání slavnostní recepce, tak otevření výstavy.
Děkuji všem, kteří se podíleli na úspěšné realizaci této výstavy.

Přeji vám hodně zdraví a příjemnou prohlídku výstavy.
Juraj Chmiel, velvyslanec

Názory ke článku

29.10. 11:44Nový

Zasílání upozornění na nové názory je dostupné jen zaregistrovaným uživatelům. Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník