SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Architekt Heinrich Lauterbach

FOIBOS - 12. 3. 13:21
Architekt Heinrich Lauterbach

Před 120 lety se narodil Heinrich Lauterbach, architekt vratislavského modernismu, tvůrce slavných vil Háskovy a Schmelowského v Jablonci nad Nisou, který o sobě říkal: … stavěl jsem takřka jen pro bydlení, pociťoval jsem to také vždy jako svůj úkol ...

Narodil se 2. března 1893 ve Vratislavi (tehdy německá Breslau, dnes polská Wroclaw). Jeho otec byl obchodník se dřevem. Dědovi patřil Hotel Royal v Berlíně na třídě Unter den Linden.

Mladý Lauterbach se ve čtrnácti letech seznámil s architektem Hansem Poelzigem ředitelem Akademie ve Vratislavi, jehož Heinrichův otec v letech 1907–12 pověřil stavbou řadových domů pro svou firmu.

V letech 1900–11 studoval Heinrich na Gymnáziu sv. Marie Magdaleny. Protože našel zálibu v modelování, studoval po maturitě v roce 1912 v sochařském ateliéru Theodora von Gosena na vratislavské Akademii pro umění a řemesla a navštěvoval letní kursy kresby a akvarelu u Siegfrieda Härtela.

V roce 1913 nastoupil na Vysokou školu technickou v Darmstadtu, ale studia přerušila první světová válka, kterou strávil ve vojenské službě. Titul diplomovaný inženýr architekt získal po válce na Vysoké škole technické v Drážďanech u profesora Martina Dülflera, rovněž vratislavského rodáka, který byl kolem roku 1900 průkopníkem secese.

V letech 1920–21 pobýval Lauterbach v Berlíně v mistrovském ateliéru Hanse Poelziga, který v té době učil na pruské Akademii umění. Před rokem 1925 prošel stavitelskou praxí v projekčních a stavebních kancelářích a působil jako stavbyvedoucí v Berlíně, Kasselu a v Opoli.

V roce 1925 začal Lauterbach pracovat jako svobodný architekt ve Vratislavi. Stal se členem Svazu německých architektů i německého Werkbundu, jehož slezské pobočce v letech 1926–29 předsedal. Nadregionální věhlas přinesla Lauterbachovi vzorová výstava Werkbundu Wohnung und Werkraum (WuWA) v roce 1929 ve Vratislavi, kterou připravoval a organizoval.

Ohlas realizací na WuWA přinesl Lauterbachovi zakázky v Čechách (obě vily v Jablonci) a v Dalmácii, kde také krátce přechodně žil. Mezi lety 1930–32 přednášel Lauterbach na vratislavské Akademii ve Vratislavi. Léta druhé světové války opět strávil ve vojenské uniformě. Po válce se z německé Breslau stala polská Wroclaw a Lauterbach se sem už nevrátil. V letech 1947–50 učil na Vysoké škole technické ve Stuttgartu a následně byl jmenován profesorem 1950 architektury na Státní vysoké škole výtvarného umění (Werkakademie) v Kasselu. Od 1955 byl řádným členem berlínské Akademie umění. Činnost v Kasselu, kde ho dnes při-pomíná Heinrich-Lauterbach-Strasse, ukončil v roce 1958. V roce 1960 se usadil v Biberachu an der Riss, kde se mimo jiné věnoval odkazu zdejšího rodáka Hugo Häringa. V roce 1973 Lauterbach ve věku 80 let zemřel.

V naší publikaci Slavné vily Libereckého kraje najdete:
Háskova vila, Jablonec nad Nisou
Vila Schmelowského, Jablonec nad Nisou

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník