SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Evžen Linhart

FOIBOS - 29. 12. 09:00
Evžen Linhart

Před 62 lety zemřel architekt Evžen Linhart.

Evžen Linhart se narodil 20. března 1898 v Kouřimi. Studoval na pražském Českém vysokém učení technickém, absolvoval v roce 1924. Již ve dvacátých letech publikoval odborné články o architektuře. Byl členem Klubu architektů, Spolku výtvarných umělců Mánes, Devětsilu a tzv. Puristické čtyřky.

Evžen Linhart se poměrně výrazně zapsal do české architektury první poloviny 20. století. Jeho příspěvkem do oblasti rodinného bydlení je například nájemní dům v Hostivaři (realizovaný mezi lety 1925 a 1927) a především Linhartova vlastní vila na Viničních horách v Dejvicích. V roce 1947 společně s Václavem Hilským navrhl známý "kolektivní dům" v Litvínově.

Evžen Linhart zemřel 29. prosince 1949 v Praze.

Rodinný dům Václava Šlechty

Zásluhou píseckého majitele realit Václava Šlechty zanechal po sobě počátkem 30. let v bezprostřední blízkosti Písku funkcionalistickou vilu jeden z nejvýznamnějších architektů meziválečného období u nás, Eugen Linhart. Šlechta pro svou vilu vyhledal místo na území tehdy samostatné osady Hradiště. Architekt vilu pojal jako velmi jednoduchý kvadratický objem s plochou střechou. Výsledný hranol však pročlenil, a to tak, že k východu z něho vybíhá mělký rizalit, vyznačující umístění schodišťové haly, zatímco na odvrácené západní straně ustupovala část fasády dozadu. Hladké fasády prolamují obdélná okna různých tvarů.

Prostý, téměř minimalistický zjev stavby architekt oživoval nejjednoduššími prostředky: kulatými stínidly lamp, mísou na květiny, treláží, pergolou na boku vily, okapovou rourou. Tato poetizace obyčejných věcí patřila v raných 20. letech k nejvýraznějším rysům tvorby takzvané Puristické čtyřky a ve Šlechtově vile se k ní Linhart vrací na stylové základně funkcionalismu. Je však zjevné, že si tu počíná velmi skromně a dům proto nelze zařadit mezi jeho špičková díla. V píseckém prostředí nicméně stavba zaujímá přední místo. Nejdůležitějším prostorem vily se stala obytná schodišťová hala v jejím severním traktu. Na východě se prostor haly rozšiřoval o skleněný hranol zimní zahrady. Do haly se vstupovalo z předsíně, ze které bychom též mohli vejít do kuchyně a z ní zase do většího pokoje na jižní straně domu. V prvním patře, do nějž vedly schody z obytné haly, bychom našli koupelnu, ložnici, znovu kuchyň a velký obývací pokoj s jídelním koutem. Tato dispozice se nicméně v roce 1937 změnila, když písecký stavitel Václav Bartuška dům rozšířil o nový trakt.

Vlastní vila Evžena Linharta

Z „puristické čtyřky“ (E.Linhart, J.Fragner, V.Obrtel a K.Honzík) vyznívají Linhartovy kompozice nejbásnivěji a nejkřehčeji. Jeho vlastní vila v Dejvicích, skvělý příklad emocionálního funkcionalismu, který si dodnes uchovává puristickou čistotu, představuje jednopatrový volně situovaný objekt, dispozičně řešený ve tvaru L. V nižším, jižním křídle si architekt zřídil ateliér a na jeho střechu umístil terasu, na niž se vstupuje z vyššího, severního obytného křídla.

Efektní kaskáda podlah zvyšuje prostorovou účinnost obytných místností v přízemí. Vstupní hala se otevírá do zahrady širokým „podhledem“, přičemž spojení s přírodou je umocněno prolomením jedné ze zdí ohromným oknem o devíti polích. Ve své vile, jejíž konstrukci tvoří železobetonový skelet, autor zpochybnil tradiční představu o tíži architektonické hmoty.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 2
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník