SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Jak přicházíme o staré domy: Redlichova vila v Hodoníně

- 8. 12. 23:00
Jak přicházíme o staré domy: Redlichova vila v Hodoníně

Secesní Redlichova vila v Hodoníně byla stržena už před několika lety. Je to jeden z případů, v nichž se město pokusilo stavbu zachránit, jednání s majitelem ale nedospěla ke zdárnému konci. Opět se zde, podobně jako v aktuálním případě domu na pražském Václavském náměstí č. 47, rozviřují znepokojující otázky: Jsme schopni a ochotni starat se o starou architekturu i tam, kde se nejedná o jednoznačný a bezkonkurenční monument? Kdo má rozhodovat o zachování či demolici staveb, které nejsou oficiální kulturní památkou? Můžeme vůbec soukromému vlastníkovi do podobných rozhodnutí mluvit?

Secesní vila byla postavena v roce 1886. Redlichové byli bohatou židovskou rodinou a významně se zapsali do historie hodonínského průmyslu: založili zde nejen cukrovar, k němuž přináležela i zmiňovaná vila, ale také cihelnu, pekárnu a mlýn. Rodinná vila byla do velké míry otázkou cti a nelze opomenout její reprezentativní účely. Na tehdejší dobu velice moderně vybavený dům byl centrem kulturního dění. Setkávaly se zde velké osobnosti všech oblastí společenského života: od T. G. Masaryka až po Gustava Mahlera, který zde psal svou Píseň o zemi.

prohlédněte si Vilu Hermanna Redlicha ve Slavkově u Brna

Zajímá nás Váš názor, připojte se k diskuzi!

Názory ke článku

8.12. 16:26Nový
8.12. 11:37Nový
8.12. 11:27Nový
8.12. 11:26Nový

Zasílání upozornění na nové názory je dostupné jen zaregistrovaným uživatelům. Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník