SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Královéhradecké vily aneb domy slavné i zapomenuté

FOIBOS - 29. 7. 22:00
Královéhradecké vily aneb domy slavné i zapomenuté

Nahlédněte s námi do světa architektury českého severovýchodu, projděte se napříč staletími, poznejte architekty, kteří zanechali své otisky v ulicích Vašeho města či obce. Možná jsou blíž, než si myslíte… Slavíkova vila v Dobrušce

Václav Slavík, měšťan a strojník, průmyslový podnikatel v oboru výroby zemědělských strojů, začal budovat svoji firmu v Dobrušce počátkem 20. století.

Továrna byla součástí území urbanisticky určeného pro průmyslovou výstavbu města v letech 1889–1892. Vlastní vila byla postavena s cílem vytvořit reprezentativní prostředí pro bydlení ve vztahu k veřejnému prostranství, které dnes vyjadřuje Nádražní ulice.

Požadavky na půdorysné řešení vily vycházely z představ Václava Slavíka a plně odpovídaly majetkovým a názorovým poměrům střední podnikatelské vrstvy. Zpracování plánů domu svěřil stavebník Josefu Jirsákovi, „úředně zkoušenému a opravdovému mistru zednickému z Dobrušky“.

Mottem celkové kompozice se staly prostorová dispozice, vygradovaná dominantní věží vystupující v hlavním průčelí před střešní mansardou, a terasa v zadním traktu ve směru do zahrady. Honosnost vily zvýrazňovaly bohatě uplatněné a v té době již zavedené a oblíbené náměty secesní ornamentiky ve fasádě. Výstavbou vily vyvažoval stavebník strohý projev a uniformitu vlastních průmyslových hal.

V otcově záměru pokračovala po Slavíkově smrti jeho dcera Ludmila, do své zletilosti zastupovaná matkou Marií, rozenou Laichterovou, dcerou někdejšího purkmistra města Františka Laichtera.

Po roce 1948 byla vila společně s firmou zestátněna a využívána různým způsobem, přičemž došlo k mnoha nevhodným stavebním úpravám. Ty se znatelně projevily v podkroví, v nekoncepčních vestavbách pro bydlení, ale také rozebráním zahradní terasy a dostavbou balkonu v jižní stěně objektu.

Majetek se vrátil do rukou potomků podnikatele Václava Slavíka v privatizaci v roce 1994, ti jej však prodali nábytkářské firmě JECH, která zprvu obnovila a modernizovala tovární haly. Na rekonstrukci vily přišla řada až v letech 2003–2004. Autorem byl Tomáš Nentvich z Dobrušky. Vila se stala reprezentačním sídlem vedení firmy, se stálou expozicí výrobků spojenou s obchodním oddělením. /RR

Podrobnější informace o půvabech a zajímavostech architektury Královéhradeckého kraje jsou Vám k dispozici zde.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník