SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Křížova vila

Jitka Maršová Janušková - 15. 3. 23:00
Křížova vila

Vstupte... aneb Slavné vily s otevřenými dveřmi. Novorenesanční vila v Žatci je sídlem Regionálního muzea K. A. Polánka. Přijďte se podívat!

Křížova vila v Žatci je zajímavou ukázkou novorenesanční architektury čerpající svůj vzor v severoitalské renesanci. Z čelní strany směrem do ulice tvoří neorenesanční výzdobu fasády kuželková balustráda s atikou, keramické barevné obklady a štuky. Fasáda severního křídla s antikizujícími prvky je laděna jednobarevně.

V interiérech jsou dochována troje kachlová kamna, plynový krb, původní lustr v hlavním sále severního křídla a zdobené stropy. V hlavním sále je také dochována nástropní malba od Josefa Aussiga Reinera (1898), která je kopií fresky Svítání (1613) ze stropu římského paláce Rospigliosi malíře Guida Reniho. Reiner vymaloval i některé stropy v jižním křídle. Na svých malbách využil především symboly umění, dne i noci a ročních období. Na stěnách vily v jižním křídle je malá galerie obrazů, které pocházejí ze sbírek žateckého muzea. Díla vytvořili různí malířů a to v době od konce 17. až do 20. století. Kromě obrazů zdobí stěny také dekorativní malba místy působící dojmem tapety.

Stavební vývoj vily započali manželé Anna a Josef Anderlovi, kteří v roce 1863 koupili nemovitost stojící v lokalitě nazývané Skotník. Již za dva roky vznikl zcela nový jednopatrový dům, který se stal základem dnešní vily. Po smrti otce připadla stavba jeho dceři Františce Anderlové, jejímž manželem byl žatecký městský lékař Ambrož Wolfram. Tehdy bylo k vile přistavěno severní křídlo a také byla sjednocena výzdoba malovaných stropů v horní části ( 1895-1898).

Doktor Wolfram se kromě své medicínské praxe ještě nadšeně věnoval ovocnářství. Za domem nechal vybudovat velkou zahradu, kde pořádal soukromé ovocnářské výstavy. Byl také předsedou Spolku pro zkrášlení města. V roce 1926 koupil objekt JUDr. Vilém Kříž. Protože byl posledním soukromým majitelem, vila nese jeho jméno. Rodina Křížů žila ve vile až do konce 2. světové války.

Po válce dům připadl městu. V části objektu bydleli nájemníci a část sloužila žateckému muzeu jako depozitář. Opravám a údržbě nebylo věnováno příliš pozornosti, takže stav vily tomu také odpovídal. Nutná rekonstrukce celého objektu proběhla v letech 2000 až 2001, kdy byly cenné malby kompletně zrestaurovány do původní podoby. Pro veřejnost je vila otevřena od roku 2003, kdy se také stala součástí Regionálního muzea K. A. Polánka v Žatci. Majitelem je pak město Žatec. Muzeum ve vile pořádá výstavy, přednášky, koncerty a ve spolupráce s městským úřadem také svatební obřady.

Další informace naleznete v knize Slavné vily ústeckého kraje (kol. autorů, vyd. 2008) str.16 – 18.

Křížova vila

Zeyerova 344
438 01 Žatec

Tel.: 415 710 389
e-mail: vilakriz@muzeumzatec.cz
web: www.muzeumzatec.cz

otevírací doba:

duben – září
Út – Pá 9 – 17
So, Ne 10 – 16
Po zavřeno

říjen - březen
Po – Pá 9 - 16
So 10 - 16
Ne zavřeno

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 2
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník